Nieuwe verkiezingen in Duitse deelstaat na politieke storm over samenwerking met AfD
Er komen nieuwe parlementsverkiezingen in de Duitse deelstaat Thüringen. Daarover zijn CDU, SPD, Die Linke en de Groenen het vanavond eens geworden. Daarmee lijkt de regeringscrisis in de deelstaat, die uitgroeide tot een politieke crisis in Duitsland, opgelost.
De verkiezingen vinden plaats op 25 april 2021, melden Duitse media. In afwachting daarvan zal de voormalige minister-president Bodo Ramelow (Die Linke) op 4 maart opnieuw verkozen worden als leider van een overgangsregering. De christendemocraten van de CDU weigerden tot nu toe een minderheidsregering met Die Linke te ondersteunen (deze socialistische partij komt voort uit de communistische partij in het DDR-tijdperk en nam nooit afstand van de ‘onrechtstaat, red.) maar zwichtten.
Voorafgaand aan het akkoord over nieuwe verkiezingen, sloten de vier partijen een zogenoemd ‘stabiliteitspact’ waarbij ze afspraken dat de AfD bij politieke beslissingen in de deelstaat niet de doorslag geeft.
Dat laatste gebeurde twee weken geleden wél. Dankzij de stem van AfD-leider Björn Höcke persoonlijk won de liberale Thomas Kemmerich (FDP) in de derde verkiezingsronde van de zittende socialistische premier en gedoodverfde winnaar Bodo Ramelow (Die Linke). Naast de stem van de extreemrechtse Höcke, kreeg de liberaal de steun van zijn FDP-fractie en de regionale CDU. Dit tot ontsteltenis van de partijleiding in Berlijn. Op samenwerking met de AfD rust binnen de gevestigde partijen in Duitsland een taboe.
Kemmerich beloofde dat er ‘geen samenwerking’ met de AfD zou zijn en hoopte op samenwerking met alle democratische partijen. ,,We zullen ons verzetten tegen de AfD-politiek en zullen Höcke niet toestaan dat hij de democratie verder beschadigt. Ik wil bewijzen dat de AfD geen rol speelt in ons beleid.’’
Zijn weigering tot samenwerking met de AfD bemoeilijkte het vormen van een nieuwe deelstaatregering. De FDP wilde ook niet samenwerken met de AfD, de CDU evenmin. De partijen Die Linke, de SPD en de Groenen verloren de meerderheid bij de deelstaatverkiezingen, eind oktober.
Ontslag
Eén dag na zijn verkiezing tot premier verklaarde Kemmerich zijn ambt alweer ter beschikking te zullen stellen. Dit vanwege grote politieke verontwaardiging in Duitsland over de manier waarop hij werd verkozen: met steun van AfD-leider Höcke himself die van een Duitse rechter gewoon fascist genoemd mag worden. Met zijn opstappen wilde Kemmerich de ‘smet’ wegnemen die sinds zijn verkiezing aan het premiersambt in Thüringen kleeft.
Twee dagen later diende Kemmerich zijn ontslag in. Dat deed hij na crisisoverleg van de grote coalitie van christen- en sociaaldemocraten in Berlijn. De ‘GroKo” zoals de coalitie wordt genoemd, riep de deelstaat ook op om zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen uit te schrijven.
Merkel
Bondskanselier Merkel noemde de steun van de regionale fractie ‘onvergeeflijk’ en ‘een breuk met de basisovertuigingen’ van de partij. ,,Dit resultaat moet worden teruggedraaid”, reageerde de bondskanselier vanmorgen vanuit Zuid-Afrika waar ze op staatsbezoek is.
CDU-partijleider Annegret Kramp-Karrenbauer veroordeelde de samenwerking met de AfD scherp en eist nieuwe premiersverkiezingen. ,,De beslissing van de CDU om zich tegen ons advies in niet te onthouden van stemming in de derde ronde, was fout.’’ De CDU kan volgens haar geen deelstaatpremier ondersteunen die bij het nemen van beslissingen is aangewezen op AfD-stemmen. ,,Dat verbiedt ons besluitvormingsproces in de partij,” zei ze.
De CDU-afdeling in Thüringen legde de kritiek van de partijleider naast zich neer. Pas nadat bondskanselier Angela Merkel zich met de zaak had bemoeid, veranderden de christendemocraten in de deelstaat van koers. De bemoeienis van Merkel, die tussenbeide kwam terwijl ze op zakenreis in Zuid-Afrika was, wees volgens Duitse media al op een ‘autoriteitsprobleem’ van Kramp-Karrenbauer als partijvoorzitter. ,,Normaliter reageert de bondskanselier niet vanuit het buitenland in zaken zoals deze’’, luidde het.
Twee dagen later verklaarde Annegret Kramp-Karrenbauer het voorzitterschap van haar partij tegen de zomer te zullen opgeven. ‘Akk’, zoals de partijvoorzitter en minister van Defensie in de media wordt genoemd, zei ook geen bondskanselier meer te willen worden.
Ze voerde afgelopen week gesprekken met vier kandidaten voor het partijvoorzitterschap. Slechts één van hen maakte wereldkundig dat hij kandidaat is: Norbert Röttgen, voorzitter van de Buitenlandcommissie in de Bondsdag en voormalig minister van Milieu. De andere drie potentiële opvolgers zijn voormalig fractievoorzitter Friedrich Merz, gezondheidsminister Jens Spahn en de minister-president Armin Laschet van de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Hun kandidatuur deed in politiek Duitsland stof opwaaien. Niet alleen omdat het om vier mannen gaat maar ook omdat ze allemaal uit Noordrijn-Westfalen komen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Toekomst buitenlandse winkels Scotch & Soda ook onzeker, curator heeft hoop op doorstart
De buitenlandse winkels van kledingketen Scotch & Soda kunnen niet zonder de failliete Nederlandse tak. Curator Jasper Berkenbosch zoekt daarom naar een bedrijf dat niet alleen de Nederlandse filialen wil overnemen maar dat ook verder wel met de winkels over de grens, waarover nog geen bankroet is uitgesproken. -
Biden breekt verkiezingsbelofte met ‘go’ voor olieproject Alaska: milieuorganisaties naar de rechter
Zes Amerikaanse milieuorganisaties en een groep inheemse bewoners van Alaska hebben een rechtszaak aangespannen tegen de Biden-regering vanwege haar goedkeuring van een omstreden olieproject, afgelopen week. -
‘Nederlandse Staat aansprakelijk voor gevolgen Turkije-deal’
Amnesty International en drie andere maatschappelijke organisaties stellen maandag de Nederlandse Staat aansprakelijk voor ‘onnodig lijden en structurele schending van de rechten’ van vluchtelingen. Die schendingen zouden de gevolgen zijn van het sluiten van de zogenoemde Turkije-deal, waarin Nederland een grote rol speelde. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
met Video112
Poetin aan Xi: ‘We staan open voor onderhandelingen over Oekraïne’
Bij aanvang van hun eerste ontmoeting deze week in Moskou hebben de Russische president Vladimir Poetin en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping hun vriendschappelijke banden benadrukt. Ze spraken hun wederzijds respect uit en kondigden aan te zullen praten over Oekraïne.
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
-
-
Volendam rouwt om Sarah (20) die omkwam door een lawine: ‘Ons moppie is niet meer’
Volendam rouwt om de dood van de 20-jarige Sarah, die vrijdag om het leven kwam door een ski-ongeluk in Oostenrijk. De vrouw kwam in het in Tirol gelegen Serfaus onder een lawine terecht. Sarah kwam van oorsprong uit het Noord-Hollandse dorp, maar woonde inmiddels in Amsterdam.Edam-Volendam, Amsterdam -
belastingaangifte
De aftrekposten slim verdelen: zo zet je je fiscaal partnerschap goed in
Het is weer zover: sinds 1 maart kun je de aangifte inkomstenbelasting doen over het jaar 2022. Wij helpen je op weg bij je belastingaangifte. Vandaag: hoe werkt fiscaal partnerschap?