Nieuwe verkiezingen: Istanboel niet meer zo dol op Erdogan

VIDEODe inwoners van Istanboel kiezen vandaag– opnieuw – hun nieuwe burgemeester. Een cruciale dag voor president Erdogan, die zijn geliefde stad niet wil verliezen. Maar dat zou zomaar kunnen gebeuren.

Mustafa (56) zit in de schaduw op een stoel voor het lege gebouw dat aan zijn zorg is toevertrouwd. Routineus laat hij de kralen van zijn gebedssnoer tussen duim en wijsvinger glijden. Vroeger was hij vuilnisman, nu is hij bewaker van een leeg gebouw. ,,Elke dag ben ik hier, van ’s ochtends acht tot ’s avonds acht.’’

Tegenover het lege gebouw staat een nieuwe moskee, gekopieerd van de klassieke Ottomaanse godshuizen. De straat hangt vol met vaantjes met een ander ouderwets symbool: de stralende gloeilamp van de AKP, de partij van Erdogan, die in 2002 beloofde licht te brengen in de corrupte duisternis van de Turkse politiek en economie. Plotseling klinkt muziek, snel en opzwepend. Steeds opnieuw klinkt het refrein: ‘Her sey çok güzel olacak’. Alles komt goed. Het is de populaire slogan van Ekrem Imamoglu, de oppositiekandidaat van de CHP, die het deze week opneemt tegen Binali Yildirim, de kandidaat van president Erdogan.