Volledig scherm
© PACMA

Nieuwe vorm van stierenvechten schokt dierenorganisaties

Dierenrechtenorganisaties wereldwijd reageren verbolgen op een nieuw soort van stierenvechten in Spanje. In zogenoemde 'encierros', of 'opsluitingen' wordt de stier in open velden opgejaagd door mannen in auto's en op motoren.

Volledig scherm
© PACMA

Wanneer de stieren ingesloten en totaal uitgeput zijn bekogelen de achtervolgers ze met stenen of steken ze dood met speren of stokken. De Britse krant Daily Mirror verspreidde deze week beelden van encierros, aangeleverd door de Spaanse dierenrechtenorganisatie PACMA. 

Volgens PACMA hebben al honderden soortgelijke barbaarse praktijken plaatsgevonden. Het merendeel in de streek Alcarria in de centraal gelegen provincie Guadalajara. 

Ingesloten
In de video is onder meer te zien hoe een stier door auto's raakt ingesloten. Eén van de jagers trekt vervolgens aan de staart, waarop de verdwaasde stier met zijn hoorns inbeukt op het metalen koetswerk van een wagen. Ook is te zien hoe een ruiter de stier verschillende malen met een speer steekt. De man raakt gefrustreerd, omdat het stervende dier niet meer kan opstaan. 

De deelnemers zijn zich van geen kwaad bewust. Zij halen hun smartphone boven en delen hun filmpjes ongegeneerd op social media.

Volledig scherm
Het lichaam van een gemartelde stier wordt weggevoerd © PACMA

Gedoogd
Burgemeesters van dorpen in de regio gedogen de encierros. Volgens Silvia Barquero van PACMA zijn agenten soms aanwezig. Ingrijpen doen ze volgens haar nooit, daarbij zitten verschillende bestuurders dronken achter het stuur. In een bijhorende tweet met de cover van de Daily Mirror, schrijft Barquero: ,,We mogen niet toestaan dat gewelddadige hersenlozen het imago van ons land bezoedelen''.

Stierengevechten
Het stierenvechten is het afgelopen jaar een meerdere malen in opspraak gekomen. Afgelopen zomer raakte een matador voor het eerst deze eeuw dodelijk gewond bij een stierengevecht in de arena. Ook een uitgelekte video waarin de lijdensweg van een jong stierenkalfje te zien was, zorgde voor veel verontwaardiging. Bij de stierenlopen vallen jaarlijks over heel Spanje verschillende doden.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement