Volledig scherm
Het logo van Nikes Air Max lijkt op z'n kop gezien op het symbool voor Allah. © change.org/rv

Nike onder vuur na klacht moslima dat ‘logo Allah beledigt’

UPDATENike ligt onder vuur vanwege een online petitie tegen zijn model Air Max 270. Volgens de initiatiefneemster is in het design van de zool in het Arabisch het woord Allah te lezen. Eerder vanochtend werd er bericht dat de schoen vanwege de controverse wordt teruggetrokken. Dit blijkt echter niet het geval.

Volgens Saiqa Noreen is het design op de zool van de Air max 270 godslasterend. Wie de schoen draagt zou staan op Allah. Daarnaast wordt de voor moslims heilige naam op zolen besmeurd met modder en ander vuil. Noreen eist dat de schoen zou worden teruggehaald.

Nike heeft in een statement gereageerd op de controverse. Het bedrijf laat weten dat er sprake is van een gestyled kenmerk van de Air Max en weerlegt de beschuldiging dat het schoenenmerk bewust moslims had willen beledigen. Eerder vandaag berichtten diverse Nederlandse media dat Nike de schoen had teruggetrokken, maar dat is niet het geval. De schoen is in de webshop nog steeds te bestellen. Ook de klantenservice van Nike NL bevestigt dat de schoen nog steeds leverbaar is. ,,Wij hebben geen bericht van Nike gehad dat de schoen wordt teruggetrokken.”

Het is niet de eerste keer dat Nike tegen een dergelijk probleem aanloopt. In 1997 raakte er ook al een schoen van het merk in opspraak omdat het logo leek op het Arabische woord voor Allah. 

De petitie tegen de Air Max 2017, die zich richt op 25.000 handtekeningen, werd al ruim 18.000 keer ondertekend. Maar de petitie stuit ook op veel kritiek:

  1. Verdachte Pokémon-moord over dodelijke wurgseks: ‘Ik wilde het superextreem doen, tot ze zou sterven’
    PREMIUM

    Verdachte Poké­mon-moord over dodelijke wurgseks: ‘Ik wilde het superex­treem doen, tot ze zou sterven’

    Het scheelde heel weinig of de verdachte van de geruchtmakende Pokémonmoord in Antwerpen had twee jaar geleden nog meer slachtoffers gemaakt. Vlak na het moment dat hij de put met het lichaam van zijn eerste slachtoffer dicht had gegooid, was de seksueel geobsedeerde Jonny Van Den B. al weer aan het chatten met een ander meisje dat ‘naar zijn Pokémon moest komen kijken’. Ook voor dodelijke ‘wurgseks‘? ,,Daar kan ik geen uitspraken over doen”, zei de verdachte gisteren ontwijkend.