Het logo van Nikes Air Max lijkt op z'n kop gezien op het symbool voor Allah.
Volledig scherm
Het logo van Nikes Air Max lijkt op z'n kop gezien op het symbool voor Allah. © change.org/rv

Nike onder vuur na klacht moslima dat ‘logo Allah beledigt’

UPDATENike ligt onder vuur vanwege een online petitie tegen zijn model Air Max 270. Volgens de initiatiefneemster is in het design van de zool in het Arabisch het woord Allah te lezen. Eerder vanochtend werd er bericht dat de schoen vanwege de controverse wordt teruggetrokken. Dit blijkt echter niet het geval.

Volgens Saiqa Noreen is het design op de zool van de Air max 270 godslasterend. Wie de schoen draagt zou staan op Allah. Daarnaast wordt de voor moslims heilige naam op zolen besmeurd met modder en ander vuil. Noreen eist dat de schoen zou worden teruggehaald.

Nike heeft in een statement gereageerd op de controverse. Het bedrijf laat weten dat er sprake is van een gestyled kenmerk van de Air Max en weerlegt de beschuldiging dat het schoenenmerk bewust moslims had willen beledigen. Eerder vandaag berichtten diverse Nederlandse media dat Nike de schoen had teruggetrokken, maar dat is niet het geval. De schoen is in de webshop nog steeds te bestellen. Ook de klantenservice van Nike NL bevestigt dat de schoen nog steeds leverbaar is. ,,Wij hebben geen bericht van Nike gehad dat de schoen wordt teruggetrokken.”

Het is niet de eerste keer dat Nike tegen een dergelijk probleem aanloopt. In 1997 raakte er ook al een schoen van het merk in opspraak omdat het logo leek op het Arabische woord voor Allah. 

De petitie tegen de Air Max 2017, die zich richt op 25.000 handtekeningen, werd al ruim 18.000 keer ondertekend. Maar de petitie stuit ook op veel kritiek:

  1. Duits hostel dat Noord-Korea sponsorde na jarenlang juridisch gevecht dicht

    Duits hostel dat Noord-Ko­rea sponsorde na jarenlang juridisch gevecht dicht

    Na een jarenlange juridische strijd is het doek definitief gevallen voor het City Hostel in Berlijn. Het budgethotel, dat het pand huurde van de Noord-Koreaanse ambassade, schond de EU-verordening op basis van VN-sancties die onroerendgoedtransacties met Noord-Korea verbieden. Dit tot woede en ontsteltenis van de ouders van een Amerikaanse student die overleed na een jaar lang gevangen te zijn gehouden in Noord-Korea.