Volledig scherm
PREMIUM
Een van de winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede is dokter Denis Mukwege © Getty Images

Nobelprijs voor de Vrede is 'voor alle overlevenden' van seksueel geweld

profielTwee prominente activisten tegen seksueel geweld, de Congolese gynacoloog Denis Mukwege en Yezidi-activist Nadia Murad, krijgen de Nobelprijs voor de Vrede. Een jaar na de start van #metoo richt de blik zich ook op al die andere vrouwen die in oorlogsgebieden slachtoffer werden van seksueel geweld.

Volledig scherm
Ook Nadia Murad ontving de Nobelprijs voor de Vrede, vanwege haar dappere werk ten bate van Jezidi-vrouwen. © AP

Gynacoloog Denis Mukwege was aan het opereren toen hij het nieuws kreeg. Voor zijn jarenlange werk om verkrachte vrouwen te helpen ontvangt hij de Nobelprijs voor de Vrede. Precies een jaar na de start van de #metoo komt zo ook het jarenlange leed dat in zijn land Congo wordt aangericht vol in beeld.

Net zoals de blik zich richt op die andere plek van de wereld, waar talloze vrouwen ook slachtoffer werden van seksueel geweld in zijn bruutste vorm: Syrië en Irak. Yezidi vrouwen werden er als vee verhandeld, om te dienen als seksslaven voor de aanhangers van het kalifaat van IS. Eén van hen werd van slachtoffer activist, vechtend om lotgenoten te helpen. De uit Noord Irak afkomstige Nadia Murad werd op haar 21ste ontvoerd door Islamitische Staat en maandenlang misbruikt, tot het haar lukte te vluchten. Nu is ze 25, werkt in Duitsland onder meer als ambassadeur voor de Verenigde Naties en ontvangt ook zij de Nobelprijs voor de Vrede.