Nog drie Nederlanders vast op uitgebrande veerboot

VideoDoor een grote brand op veerboot Norman Atlantic, onderweg van Griekenland naar Italië zijn inmiddels 251 van de 478 passagiers gered. Er zaten onder anderen vier Nederlanders op, van wie er inmiddels zeker een is gered. Bij de brand, die inmiddels onder controle is, kwam een persoon om het leven. Twee anderen raakten gewond.

Volledig scherm
Norman Atlantic © ap
Volledig scherm
© ap
Volledig scherm
© ap
Volledig scherm
De boot drijft stuurloos richting Albanië © epa
Volledig scherm
© ap
Volledig scherm
© reuters
Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© reuters
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© reuters
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© epa
Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© epa
Volledig scherm
© reuters
Volledig scherm
© EPA

Onder de opvarenden bevinden zich twee Nederlandse mannen en een vrouw. Een derde Nederlandse man is eerder vandaag al in veiligheid gebracht.

Volgens de Italiaanse kustwacht zijn inmiddels 201 van de 478 opvarenden van de boot gered.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldde eerder dat er drie Nederlandse opvarenden waren, een echtpaar en nog een man. Daarna nam de familie van een vierde Nederlandse man contact op met Buitenlandse Zaken. Die man was al in veiligheid. Over de identiteit van de vier Nederlanders is niets bekend. Volgens Omroep Brabant is een van hen - hij zit nog op het schip - een vrachtwagenchauffeur uit Deurne.

De Nederlandse ambassade in de Griekse hoofdstad Athene houdt voortdurend contact met het crisiscentrum.

Dode en gewonden
Uren nadat er brand is uitgebroken op de Italiaanse veerboot bij Griekenland, zitten veel mensen nog steeds vast op de ferry. Reddingswerkers spreken van een van de moeilijkste operaties ooit. Door harde wind en hoge golven kunnen ze niet bij het schip komen om mensen ervan af te halen.

Een persoon kwam door de brand om het leven. Volgens het Italiaanse persbureau ANSA stierf een man die probeerde te ontkomen aan de vlammen. Hij sprong in het water en overleed. Twee anderen raakten gewond.

De gewonde personen zijn samen met 23 anderen, waaronder een zwangere vrouw en twee kinderen, naar het Italiaanse vasteland gebracht, meldt de marine.

Onduidelijk is welke nationaliteit de slachtoffers hebben. Naast de Nederlanders zijn er ook Duitsers, Belgen, Italianen, Grieken en Albaniërs aan boord.

Noodsignaal
Het vuur brak 's ochtends vroeg uit op een autodek en verspreidde zich snel over de rest van het schip. De oorzaak van de brand is onbekend.
De Norman Atlantic was ruim 60 kilometer van het noordwestelijke eilandje Othonoi verwijderd toen het schip een noodsignaal uitzond. De veerboot was onderweg van de haven Igoemenitsa in het noordwesten van Griekenland naar de oostelijke Italiaanse haven Ancona.

De Italiaanse premier Matteo Renzi kondigde maximale hulp aan voor de reddingsoperatie en zei in contact te staan met zijn Griekse ambtgenoot Antonis Samaras. Er werden onder meer boten en reddingshelikopters naar de veerboot gestuurd. Behalve 411 passagiers en 55 bemanningsleden vervoerde de ferry ook ruim 220 voertuigen.

'Verbranden als muizen'
De situatie was de hele dag onoverzichtelijk en opvarenden verkeren in grote angst. Eén van de passagiers zegt dat mensen op de ferry wanhopig zijn en huilen. ,,Ze probeerden wat boten te laten zakken, maar we konden er niet allemaal in. Er is geen coördinatie'', zegt een reiziger via zijn mobiele telefoon tegen een Griekse tv-zender. ,,We zullen verbranden als muizen. Het hele schip staat in brand", zei een ander.

,,Het is donker, de bodem van het schip staat in brand. We hebben reddingsvesten gepakt en proberen onszelf in veiligheid te brengen'', zei weer een andere passagier na het uitbreken van de brand. Ook meldde iemand dat schoenen zijn gaan smelten door de grote hitte aan boord.

Media meldden dat reddingsboten van de veerboot in brand waren gevlogen of niet te water konden worden gelaten. Sommige passagiers sprongen in het water in het water. Dat is zo'n 16 graden. 

'Hel aan boord'
De Italiaanse krant il Fatto Quotidiano noemt de situatie een 'hel aan boord'. Op de website toonde het medium een filmpje van een van de geredde passagiers. De 43-jarige Egyptenaar Yousri Wadan filmde vandaag hoe hij en zijn medepassagiers met reddingsvesten om over het dek van het schip lopen. Door de ramen is te zien hoe de vlammen in het binnenste van het schip oplaaien.

Wadan werd later door een helikopter van de veerboot getakeld en voor controle naar een ziekenhuis gebracht.

Rust
Later op de dag keerde de rust op het schip wat terug. Omroep Brabant meldt dat op basis van de informatie die de vrachtwagenchauffeur aan zijn werkgever gaf.

Die werkgever, Joost Hafmans van VTS Trucks in Boxmeer, zegt tegen de regionale omroep:  ,,We hebben om tien uur vanochtend even contact gehad. Daarna was er urenlang geen contact mogelijk. Toen werden we natuurlijk erg bezorgd. Om zes uur kregen we weer contact met hem. Hij vertelde dat de situatie aan boord redelijk rustig was. Alle vrouwen en kinderen waren toen al van boord gehaald."

Afgedreven
Italië, Griekenland en Albanië hebben hulp richting de veerboot gestuurd. De veerboot is door de harde wind in de richting van de Albanese havenstad Durres gedreven. Om het hoofd te bieden aan de wind heeft een Italiaanse sleepboot zich vastgemaakt aan de veerboot.

Ook een Albanese sleepboot probeert zich te koppelen aan het stuurloze schip. Het havenbedrijf liet weten dat een tweede, krachtigere sleepboot die kant opvaart om te helpen.

Geprobeerd wordt om het schip dan richting de Albanese kust te trekken. Eerder vandaag probeerden meerdere schepen een soort barrière te vormen rondom de ferry om de golven te keren.

De Griekse autoriteiten gaan verder met het van boord takelen van de mensen die op het brandende schip zitten (bekijk ook de tweede video hieronder). De duisternis bemoeilijkt de operatie, maar gaat ook in de avond en de nacht door.

'Brandende veerboot was onveilig'
De veerboot was eerder onveilig. Bij een controle op 19 december was gebleken dat er niet genoeg reddingsmateriaal was, nooduitgangen en evacuatiebordjes ontbraken en de noodverlichting niet goed werkte.
Dat meldden althans Griekse media vandaag. De rederij had twee maanden de tijd om de gebreken te verhelpen.