Nog een schietpartij in VS: 10 doden en 26 gewonden in Dayton

Video/updateIn de Amerikaanse stad Dayton, in de staat Ohio, is een schietpartij geweest. Daarbij zijn tien doden gevallen, inclusief de schutter. De man droeg volgens autoriteiten een kogelwerend vest, een geweer en had extra munitie bij zich. Zeker zesentwintig mensen raakten gewond. Het schietincident volgt slechts dertien uur nadat in El Paso zeker twintig mensen omkwamen toen een schutter het vuur opende in een drukke supermarkt.

Dayton Police Dept. on Twitter

OregonDistrict #update Mayor Whaley: Suspect opened fire in the Oregon District wearing body armor. There are 10 people dead including the shooter, 26 others injured. Officers neutralized the shooter in less than a minute.

De schietpartij in Dayton (140.000 inwoners) vond gisternacht rond 1.00 uur lokale tijd plaats in East 5th street in het Oregon District, een historisch deel van het centrum met veel uitgaansgelegenheden. De schutter opende het vuur waarschijnlijk buiten bij de bar Ned Peppers en werd later overmeesterd. Daarbij kwam hij om het leven, laat politiechef Carper weten. Volgens Carper werden zestien gewonden naar het Miami Valley Hospital gebracht. Later op de dag maakte burgemeester Nan Whaley bekend dat er zeker zesentwintig mensen gewond zijn geraakt.

Op videobeelden is te zien dat er veel agenten en hulpverleners op de plek van het schietincident aanwezig zijn. De omgeving is afgezet. Volgens Carper waren er agenten in de buurt toen de schietpartij begon. Zij konden snel reageren en maakten binnen een minuut een eind aan het incident.

De politie doet verder onderzoek naar het drama en roept getuigen op zich te melden. De FBI ondersteunt bij het onderzoek om duidelijkheid te krijgen over wie de schutter is en wat zijn motief voor de schietpartij is geweest. Ooggetuigen melden dat de blanke schutter zwarte kleding droeg. Burgemeester Whaley van Dayton zei later tijdens haar persconferentie dat hij een kogelwerend vest aan had en extra munitie bij zich had, dat werd gevonden bij het lichaam van de doodgeschoten man. Whaley dankte de toegesnelde agenten en hun snelle handelen. ,,Anders hadden honderden mensen om het leven kunnen komen.’’

Lees door onder de tweet.

Dayton Police Dept. on Twitter

OregonDistrict #update Mayor Whaley: This is a day that we all dread happening. I've been in touch with Gov. DeWine, who offered his condolences.

‘Nog nooit zo bang’

Hannuh on Twitter

We heard gunshots while on the patio.. ran indoors only to be shoved back out because the shots were coming from inside the bar. We ran for our lives and hopped a fence trampling multiple people in the process/hid anywhere we could https://t.co/pm7Q00DfbR

Tijdens de schietpartij ontstond grote paniek en was het onduidelijk of er binnen of buiten de bar werd geschoten. ,,Er kwam een schutter binnen in de bar waar ik was’’, twittert Daniel Williams, een voormalig bandlid van The Devil Wears Prada, afkomstig uit Dayton. ,,Ik ben nog nooit zo bang geweest.’’

Dat meldt ook Hannah Ray, die met hem mee was. ,,We hoorden schoten toen we buiten zaten. Ik rende naar binnen, maar werd weer naar buiten geduwd, omdat er juist in de bar zou zijn geschoten. We renden voor ons leven, sprongen over een hek en vertrapten daarbij enkele anderen.’’

Een werknemer van de bar Ned Peppers schreef op Instagram: ,,Onze hele staf is veilig en onze gedachten gaan uit naar iedereen die hierbij betrokken is’’. Andere ooggetuigen meldden dat de schutter de toegang tot de bar werd geweigerd en dat de man daarna om zich heen begon te schieten. Weer anderen zagen een verdachte op straat met in zijn hand een groot geweer dat snel vele kogels afschoot. Iedereen noemt de buurt waar het incident plaatsvond ,,normaal gesproken erg veilig’’.

De politie sluit niet uit dat er meer daders zijn. ,,We zijn nog getuigen aan het ondervragen om te bepalen of er nog iemand anders bij betrokken was,” aldus een woordvoerder.

Lees door onder de Instagrampost.

Instagram post by Ned Peppers * Aug 4, 2019 at 6:52am UTC

25 Likes, 3 Comments - Ned Peppers (@nedpeppersdyt) on Instagram

Bloedbad in El Paso

Enkele uren eerder werd Amerika nog opgeschrikt door de dramatische schietpartij in El Paso, Texas, waar minstens twintig doden en tientallen gewonden vielen. Een 21-jarige jongeman schoot er in het rond in een drukke Walmart. Hij gaf zich daarna over aan toegesnelde agenten. Volgens Amerikaanse media gaat het om Patrick Crusius.

Het motief voor de aanslag in El Paso is nog niet duidelijk. Wel is er een manifest gevonden dat zou duiden op een ‘hatecrime’. Het werd vlak voor de shooting online gezet. De politie onderzoekt of het daadwerkelijk geschreven is door Crusius.

Volledig scherm
Hulpverleners halen lichamen weg van de plek van de schietpartij in Dayton. © AP

Sandeep Seth on Twitter

Multiple victims reported in Dayton shooting, hours after #Texas massacre. Police Responding To Reported Shooting In Dayton, Ohio https://t.co/g0CjuH0YCa

Gun Violence Archive on Twitter

BREAKING: On the heels of the El Paso mass shooting, we are now monitoring the active shooter situation in the Oregon District in Dayton, Ohio - some reports say 10 shot. Official GVA incident and details to follow shortly. Stay tuned for updates.