Volledig scherm
Louisa Verstager-Jespersen en Maren Ueland studeerden samen aan de universiteit, © Facebook/rv

Nog eens 10 verdachten gearresteerd voor moord op Scandinavische toeristen

In Marokko werden de afgelopen dagen nog eens tien verdachten gearresteerd voor de moord op een 24-jarige Deense vrouw en een 28-jarige Noorse vrouw. Vorige week werden de lichamen van twee toeristen aangetroffen in het Atlasgebergte. De twee waren met messteken om het leven gebracht.

Louisa Vesterager Jespersen (24) uit Denemarken en Maren Ueland (28) uit Noorwegen werden vorige week geleden dood teruggevonden vlakbij het Marokkaanse dorpje Imlil, op een wandelroute naar Toubkal, de hoogste top van Noord-Afrika. 

De tien verdachten hebben net als vijf andere eerder opgepakte mensen banden met vier hoofdverdachten (allemaal tussen 25 en 30 jaar). Die vier mannen hadden zich in een video die voorafgaand aan de moorden werd opgenomen loyaal verklaard aan terreurgroep IS.  Volgens de woordvoerder van de Marokkaanse binnenlandse inlichtingendienst waren ze 'lone wolves’ en zouden ze dus niet namens een leider of organisatie geopereerd hebben.

In totaal zijn nu negentien mensen opgepakt. Tijdens eerdere politieacties werden eerder al onder meer messen, illegale geweren en materiaal om bommen te maken gevonden.

In Marokko is met afschuw gereageerd op de moorden. Op sociale media circuleren petities waarin wordt gepleit voor de doodstraf voor de daders.

Volledig scherm
Drie van de verdachten van de aanslag. © AFP