Volledig scherm
© Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. ANP

Nog paar maanden respijt voor Dijsselbloem

Jeroen Dijsselbloem mag nog een paar maanden aanblijven als eurogroepvoorzitter. Maar hij moet weg zodra in Nederland een nieuwe regering aantreedt.

Door die achter de schermen bereikte consensus zal niemand tijdens de  eurogroepvergadering vandaag, de eerste sinds de verkiezingen in Nederland, de positie van Dijsselbloem ter discussie stellen. Nederland had graag gezien dat de PvdA’er nog wat langer had kunnen aanblijven: tot aan het eind van zijn mandaat volgend jaar januari. Maar discrete consultaties wijzen uit dat hij dat kan vergeten, aldus bronnen in Brussel. 

Belangrijke eurogroeplanden zien het uitzitten van het mandaat als een opstapje naar het vaste voorzitterschap. Dat willen ze niet, Nederland is daar ook altijd tegen geweest. Maar een beperkte verlenging van het mandaat, ruwweg tot aan de zomer, is geen probleem. Ook niet voor Spanje dat zomer 2015 hemel en aarde bewoog om Dijsselbloem te wippen en zelf het voorzitterschap in de wacht te slepen. 

Nederlaag

De Spaanse minister Luis de Guindos lijkt zijn ambities zelfs helemaal te hebben opgeborgen. ,,Ze zoeken maar een andere clown. Ik zal het niet zijn”, liet hij zich in beperkte kring al ontvallen. Hij doelde op de smadelijke nederlaag die hij een kleine twee jaar geleden tegen Dijsselbloem leed. Spanje zou inmiddels zijn kaarten hebben gezet op een vicevoorzitterschap bij de ECB.

Woordvoerders van Dijsselbloem zeggen niets van consultaties te weten. Ze bevestigen dat hij tot aan het eind van zijn ministerschap kan aanblijven. Zijn toekomst daarna is in handen van de eurogroep. Voorlopig aanblijven betekent dat Dijsselbloem de komende maanden de moeilijke discussies over het derde Griekse steunprogramma kan blijven leiden. Zijn opvolger, per definitie minder ervaren, hoeft dan niet meteen de vingers te branden. 

Opvolging

Favoriet voor de opvolging van Dijsselbloem later dit jaar is volgens bronnen in Brussel de Slowaak Peter Kazimir. Hij is sociaaldemocraat en maakte een goede beurt tijdens het Slowaakse EU-voorzitterschap tweede helft vorig jaar. Volgens financieel woordvoerder van de PvdA in het Europese Parlement Paul Tang is hij ‘een man van het midden’, die tussen de botsende opvattingen van noord en zuid over bezuinigingen versus stimuleren ‘een mooie brugfunctie’ kan vervullen. 

Doordat Dijsselbloem nog even aanblijft houdt tenminste één Europese sociaaldemocraat nog even een koppositie. Door de vervanging van Parlementsvoorzitter Schulz door de Italiaan Tajani in januari en de herbenoeming als Europees voorzitter van Donald Tusk eerder deze maand zijn alle drie de instellingen – Commissie, Raad en Parlement – nu in handen van christendemocraten. Alleen al om die reden zou De Guindos – ook conservatief – opnieuw weinig kansrijk zijn om Dijsselbloem op te volgen. Hierbij speelt ook mee dat de Noord-Europese landen één Zuid-Europeaan op een financiële toppost – de Italiaanse ECB-president Mario Draghi – wel genoeg vinden.