Bewoners op het door orkaan Irma getroffen eiland Sint-Maarten proberen de draad weer op te pakken.
Volledig scherm
Bewoners op het door orkaan Irma getroffen eiland Sint-Maarten proberen de draad weer op te pakken. © ANP

'Noodhulp voor Sint Maarten nog weken nodig'

UPDATEDe bevolking van Sint Maarten zal nog weken afhankelijk zijn van noodhulp, verwacht minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking). De omvang van de verwoestingen door de orkaan Irma is verschrikkelijk, benadrukte ze vandaag vooraf aan een extra vergadering van het kabinet. Volgens minister Koenders (Buitenlandse Zaken) kan een deel van de herstelwerkzaamheden worden gefinancierd uit een EU-potje.

Sint Maarten is zwaar getroffen. Hier is zo'n 70 procent van de huizen beschadigd. Ook de water- en stroomvoorziening werken maar deels.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zei vandaag te verwachten dat een deel van de financiële hulp afkomstig zal zijn uit Brussel. Hij denkt dat ook Sint Maarten aanspraak kan maken op het Europese hulpfonds voor natuurrampen. ,,Wij vinden in ieder geval dat gezamenlijk iedereen moet kunnen profiteren van dat geld'', onafhankelijk van wat precies de status is van een getroffen gebied.

Koenders reageerde op geluiden dat Sint Maarten mogelijk geen recht heeft op het geld omdat het een apart land is binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Maar volgens bronnen in Brussel zal er alles aan worden gedaan om ook voor Sint-Maarten een oplossing te vinden.

Minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie wilde nog niet zeggen dat de plunderingen die na het passeren van Irma op het eiland uitbraken de kop zijn ingedrukt. Maar 'er wordt in ieder geval met man en macht aan gewerkt'. ,,Er lopen militaire patrouilles op straat en er is permanent een rechter beschikbaar, dus er wordt uit alle macht geprobeerd de orde te handhaven.''