Volledig scherm
Extra lange rijen bij de tankstations in South Carolina nadat kustbewoners zijn opgeroepen te evacueren. © REUTERS

Noodtoestand Amerikaanse kustgebieden voor orkaan Matthew

In verschillende Amerikaanse kustgebieden is dinsdag de noodtoestand afgekondigd in afwachting van orkaan Matthew. Die raast nu boven het Caraïbisch gebied en heeft vooral Haïti zwaar getroffen.

Volledig scherm
Hevige modderstromen in Haïti na orkaan Matthew. © EPA

Minstens 10.000 Haïtianen verblijven in opvangcentra. Volgens de Verenigde Naties heeft de orkaan voor de hevigste humanitaire crisis in Haïti gezorgd sinds de aardbeving in 2010. Er is nauwelijks communicatie mogelijk met de zwaarst getroffen gebieden. Huizen zijn verwoest, ziekenhuizen overstroomd en er is een tekort aan drinkwater.

In het straatarme Haïti wonen nog veel mensen in tijdelijke onderkomens nadat ze hun huis verloren bij de aardbeving. Toen kwamen 200.00 mensen om het leven. Er is nu melding van minstens één dode door orkaan Matthew maar dat aantal kan nog oplopen. In de Dominicaanse Republiek zijn minstens vier mensen door de orkaan om het leven gekomen.

Extra voorraden

Volledig scherm
Inwoners van Florida slaan extra drinkwater en generators in. © Photo News

Volgens de laatste voorspellingen van het Amerikaanse National Hurricane Center zal orkaan Matthew de komende dagen naar het zuidoosten van de Verenigde Staten trekken. De verwachting is dat hij de een na zwaarste categorie zal blijven en over de Bahama's bij Florida komt. Inwoners van de zuidelijke Amerikaanse staat slaan al extra voorraden in. In kustgemeenten van de staten South Carolina en North Carolina is de noodtoestand uitgeroepen.

Eerst worden medische evacuaties uitgevoerd, woensdag wordt ongeveer een miljoen kustbewoners aangeraden te vertrekken. 'Ons doel is dat jullie je op minstens 150 kilometer van de kust bevinden', zo zei gouverneur Nikki Haley van South Carolina tijdens een persconferentie. Ook alle scholen aan de kust worden vanaf woensdag gesloten. De gouverneur waarschuwde de inwoners dat de evacuatie niet snel zal verlopen, maar vroeg hen geduldig te zijn.

'Ik zou niets liever willen dan dat de orkaan plotseling een bocht maakt en terug de zee in trekt, maar momenteel ziet het ernaar uit dat vrijdagnacht en zaterdag redelijk heftig zullen zijn', aldus Haley. Verschillende luchtvaartmaatschappijen hebben hun vluchten rond het weekend al geannuleerd. Reizigers naar Caraïbisch gebied kunnen hun ticket omboeken of geld terug krijgen.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement