Volledig scherm
© EPA

Noodtoestand in Turkije met drie maanden verlengd

De noodtoestand blijft in Turkije nog eens drie maanden in stand. Daartoe hebben de Turkse veiligheidsraad en het kabinet besloten. De noodtoestand werd in juli vorig jaar afgekondigd na de mislukte militaire coup in het land.

President Recep Tayyip Erdogan, die de vergadering voorzat, had eerder op de dag gevraagd om de noodtoestand in stand te houden. Het Turkse kabinet en de nationale veiligheidsraad moesten dat nog bekrachtigen. Verlenging van de noodtoestand is volgens de veiligheidsraad nodig 'ter bescherming van onze democratie, de rechtsstaat en de rechten en vrijheden van onze burgers'.

Later ging ook het kabinet akkoord. Dat was een formaliteit. Het laatste woord is nu formeel aan het Turkse parlement, waarin de AK-partij van Erdogan ook de dienst uitmaakt. Dat komt morgen voor het eerst na de volksraadpleging bijeen.

De noodtoestand geldt sinds de mislukte staatsgreep vorig jaar juli, werd al twee keer verlengd en zou woensdag aflopen. De oppositie wilde dat de noodtoestand werd opgeheven, onder meer omdat die grootschalige bijeenkomsten tegen de regering en het ja-kamp in het referendum verbood. 

Trump

De Amerikaanse president Donald Trump heeft Erdogan gebeld om hem te feliciteren met het succes in de volksraadpleging van gisteren. Dat heeft de CNN Türk vanavond bekendgemaakt. Door een krappe meerderheid van ja-stemmers in het referendum kan een grondwetswijziging worden doorgevoerd die de president van Turkije grote macht bezorgt.

Het Witte Huis wilde vandaag niet ingaan op de gang van zaken voorafgaand aan en tijdens de volksraadpleging. ,,Er is een internationale commissie die dat bekijkt en haar bevindingen over tien tot twaalf dagen zal rapporteren. We wachten af en laten de leden hun werk doen'', zei woordvoerder Sean Spicer.

Er is veel kritiek geleverd op het Turkse referendum, onder meer wegens onregelmatigheden. Erdogan wees vandaag opnieuw alle beschuldigingen van de hand.