Volledig scherm
Een groep jonge vrouwen tijdens een cursus zelfverdediging in oktober van dit jaar. © AFP

Noodtoestand Mexico-Stad voor geweld tegen vrouwen

In Mexico-Stad is de noodtoestand afgekondigd vanwege het extreme geweld tegen vrouwen. Dat heeft burgemeester Claudia Sheinbaum donderdag bekendgemaakt. Ze gaat ook een wetsvoorstel indienen voor de oprichting van een openbaar register van zedendelinquenten.

Volgens officiële cijfers zijn in de eerste negen maanden van dit jaar meer dan 150 vrouwen vermoord in Mexico-Stad. De autoriteiten stellen dat 40 van hen zijn omgebracht omdat ze vrouw zijn. Verder kwamen er in die periode 527 noodoproepen binnen voor verkrachting.

Het aantal processen rond verkrachtingen is tussen oktober 2018 en oktober 2019 met 10 procent toegenomen. Maar dat komt ook doordat de stad verschillende vrouwelijke advocaten heeft ingehuurd om vrouwen te adviseren en te ondersteunen als ze naar het gerecht stappen, verduidelijkt Sheinbaum.

De 57-jarige Sheinbaum is de eerste vrouwelijke burgemeester van de Mexicaanse hoofdstad. Sinds 2015 riepen in het land al achttien andere steden een soortgelijke noodtoestand uit.

  1. Nederlandse stagiaire (20) is giftige rook in Sydney spuugzat: ‘Ik wil niet meer in deze lucht zitten’
    PREMIUM

    Nederland­se stagiaire (20) is giftige rook in Sydney spuugzat: ‘Ik wil niet meer in deze lucht zitten’

    Een Nederlandse vrouw die al enkele maanden stage loopt in de Australische stad Sydney zegt zich ernstig zorgen te maken om haar gezondheid. De hoofdstad is al wekenlang in een dikke rook gehuld als gevolg van tientallen extreme bosbranden. ,,Ik krijg hier erg veel last van prikkelende ogen, hoofdpijn en van mijn ademhaling. Dan moet ik echt binnen zien te blijven’’, zegt de 20-jarige Olina Bolta uit Hilversum tegen deze nieuwssite.