Noodweer in Italië zorgt voor enorme ravage, 20 doden en zeker 14 miljoen omgevallen bomen

VIDEOHevige wind en regen hebben de afgelopen week in Italië al twintig doden geëist. Ook zijn meerdere hectaren bos met de grond gelijkgemaakt. Italiaanse media spreken van 14 miljoen gesneuvelde bomen. ,,Het weer neemt apocalyptische vormen aan”, klinkt het vanuit het ministerie in Italië.

Vooral de regio Veneto, in het noordoosten van Italië, is zwaar getroffen. Tienduizenden bomen zijn ontworteld op berghellingen in de Dolomieten. In heel het land zijn al zo’n 14 miljoen bomen gesneuveld, melden de Italiaanse autoriteiten. Donderdag stond er zeer hevige wind. ,,Het lijkt soms net alsof er een aardbeving is geweest", zei de gouverneur van de regio, Luca Zaia. Ongeveer 160.000 inwoners zitten zonder stroom. Op Sardinië vielen hagelstenen zo groot als sinaasappels, en veel scholen bleven deze week uit voorzorg dicht.

De Italiaanse regering spreekt van een complexe meteorologische situatie. ,,Een van de meest complexe in zestig jaar.” Venetië kampte maandag met zware overstromingen. Duizenden toeristen besloten de stad te verlaten. Er waren rukwinden tot 180 kilometer per uur. In de regio Veneto blijft verhoogde waakzaamheid van kracht. Volgens de weersvoorspellingen is er dit weekend nog meer regen en wind op komst. Veel mensen nemen noodmaatregelen door rantsoen in te slaan en huizen te verstevigen. 

Slachtoffers

Volgens de laatste berichten zijn er twintig  dodelijke slachtoffers gevallen. Het ministerie spreekt officieel nog van 17 slachtoffers. De meesten doden vielen door omvallende bomen en rondvliegende takken. Een Duitse toeriste van 62 overleed toen zij door de bliksem werd geraakt. De vrouw was met haar man en haar zoon aan het wandelen, maar de drie hadden hun tocht door het slechte weer stopgezet. Het trio was onderweg naar hun auto toen de vrouw door de bliksem getroffen werd. Ze werd naar verluidt meerdere meters door de lucht geslingerd.

In het dorpje Casteldaccia bij Palermo kwamen negen mensen om het leven toen ze in een huis verrast werden door het snel opkomende water. In het huis brachten volgens persbureau ANSA familie en vrienden de avond door tijdens het noodweer. Onder de doden zijn vrouwen en kinderen.

Dronebeelden laten zien hoe complete hectares bos zijn omgewaaid, alsof het luciferstokjes zijn. Volgens Italiaanse natuurbeheerders kan het zeker een eeuw uren voordat alles weer hersteld is. Volgens boerenorganisatie Coldiretti heeft het noodweer dit jaar al voor 750 miljoen euro aan schade veroorzaakt bij de boeren.

Mooi weer in Nederland

Door het noodweer in Italië zorgt voor zachte lucht naar Nederland. Dat levert ons volgende week een aantal warmere dagen  op. Dinsdag wordt de warmste dag, met temperaturen tussen 14 graden in het noorden en 19 in het zuidoosten. Zeer lokaal wordt zelfs de 20 graden aangetikt en dat is bijzonder voor november.

Volledig scherm
Omgewaaide en geknapte bomen, modder en andere brokstokken als gevolg van de storm drijven naar het Comelico basin, in Val Visdende, in het noordoosten van Italië. © AFP
Volledig scherm
Overstromingen in de haven van Boretto. © EPA
Volledig scherm
Complete bossen zijn weggevaagd. © AFP
Volledig scherm
In Venetië staat het water je aan de voeten. © EPA
Volledig scherm
Een auto is total loss na een vallende boom in Terracina. © EPA
Volledig scherm
Enorme schade in Rapallo, Genoa. © EPA
  1. ‘Haal me hieruit!’ Laatste grap van Ierse opa op zijn eigen begrafenis gaat hele wereld over

    ‘Haal me hieruit!’ Laatste grap van Ierse opa op zijn eigen begrafenis gaat hele wereld over

    Daar stonden ze dan op het kerkhof in Zuid-Dublin, de familie en vrienden van Shay Bradley. Voor het afscheid van een geweldige vader en opa. Voor die immer pijnlijke laatste groet. Voor een traan... maar ook een onverwachte lach. Want de lieve ‘papabeer’ had tot ieders verbazing nog een grap voorzien op zijn begrafenis zaterdag. Een geluidsopname waarin hij deed alsof hij het maar niks vond in die kist van hem. De video van zijn laatste frats gaat nu de hele wereld rond.