Noodweer vernielt Franse wijnvelden: ook in Nederland mogelijk grote hagelstenen

VIDEOKorte maar hevige buien hebben schade veroorzaakt aan druivenplanten in wijnvelden bij Bordeaux. Vooral wijnvelden rond Blaye en Bourg maar ook enkele in de Haut-Médoc zijn getroffen, melden Franse media.

Door de buien met hagelstormen die over het departement Gironde trokken, liepen wijnvelden onder en werden planten verscheurd. Op beelden uit de regio is te zien dat de grond bezaaid is met hagelstenen. Volgens de wijnorganisatie voor de Bordeaux zijn enkele duizenden hectare aan wijnvelden vernield en is vooral de appellation Côtes de Blaye zwaar getroffen. Over het effect op de productie en prijs van wijn is nog niks bekend. 

Ook voor het zuiden van ons land worden later vandaag hagel- en onweersbuien voorspeld. Het KNMI meldt dat de buien in de loop van de middag ontstaan en spreekt van 'enkele stevige onweersbuien, plaatselijk met veel neerslag in korte tijd en kans op wateroverlast'. Verder zijn volgens de weerdienst zeer lokaal hagelstenen met een doorsnee rond 2 centimeter en windstoten van circa 60 km/h mogelijk. Later vanavond verdwijnen de buien weer.

mibosredon on Twitter

Orage de #grêle sur #ludonmedoc#gironde @MeteoContact @meteofrance https://t.co/qQtOABrTru

Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP