Volledig scherm
Een Zuid-Koreaanse soldaat bij de grens met Noord-Korea © epa

'Noord-Korea bereidt leger voor op oorlog'

UpdateDe spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea lopen steeds verder op. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft het leger opgedragen in hoogste staat van paraatheid te zijn voor oorlog met het zuiden, schrijft het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA.

Volledig scherm
Geëvactueerde Zuid-Koreanen in een bunker bij de grens. © EPA
Volledig scherm
Ook Amerikaanse troepen in Zuid-Korea zijn voorbereid © epa

De Noord-Koreaanse troepen aan de frontlinie zijn vanaf 17.00 uur lokale tijd (10.00 uur onze tijd) in staat van oorlog met Zuid-Korea. Militairen moeten klaar zijn om de strijd aan te gaan.

Aanleiding is de beschieting van een luidspreker waarmee het zuiden propagandaboodschappen voor het noorden laat horen. Het projectiel belandde in de grenszone, vlakbij een militaire basis op zo'n 60 kilometer van hoofdstad Seoul. Burgers moesten hun huizen verlaten. Noord-Korea had al gedreigd met een aanval op de speakers. 

Zuid-Korea schoot terug. 'Ons leger heeft de aandacht nog meer op Noord-Korea gericht en houdt de bewegingen van de Noord-Koreaanse strijdkrachten scherp in de gaten', zei de Zuid-Koreaanse minister van Defensie. Het was de eerste schotenwisseling sinds oktober vorig jaar.

Landmijnen
Zuid-Korea beschuldigde Noord-Korea vorige week nog van de plaatsing van landmijnen waardoor twee soldaten gewond raakten. Zuid-Korea besloot toen weer propaganda door de speakers te laten horen. Noord-Korea ontkent overigens de landmijnen te hebben geplaatst. 

Het communistische Noord-Korea en het westerse Zuid-Korea vochten tussen 1950 en 1953 een bloedige oorlog uit. Sindsdien is er een gespannen wapenstilstand, die geregeld wordt geschonden. Officieel zijn de twee landen nog steeds in oorlog.

  1. Merkel en Macron willen ontmoeting met Poetin en Erdogan over Syrië

    Merkel en Macron willen ontmoeting met Poetin en Erdogan over Syrië

    De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron hebben tijdens een telefoongesprek met de Russische president Vladimir Poetin aangedrongen op een ontmoeting met hem en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan over de ,,catastrofale humanitaire toestand’’ in de Syrische provincie Idlib. Inzet van de top is een politieke oplossing voor het conflict. Dat heeft Merkels woordvoerder donderdag laten weten.