Volledig scherm
© AP

Noord-Korea dreigt Japan aan te vallen met kernbom

Noord-Korea heeft opnieuw in zeer harde taal dreigementen geuit richting buurland Japan. Op het staatsnieuws zegt het schiereiland 'Japan te laten zinken met nucleaire wapens'. Ook Zuid-Korea en de Verenigde Staten worden in het bericht met kernbommen bedreigd. Japan noemt de uitspraken een extreme provocatie. 

Volgens Noord-Korea hoeft Japan niet langer te bestaan. ,,Wat we zouden moeten doen, is de vier eilanden van de archipel laten zinken met de kernbom van Juche.'' 'Juche' is de Noord-Koreanse staatsideologie. 

De Japanse kabinetschef Yoshihide Suga noemt de bedreigingen niet alleen een provocatie, maar waarschuwt ook Noord-Korea voor de consequenties ervan. ,,Als zij deze koers doorzetten, raken zij geïsoleerd van de rest van de wereld. De internationale gemeenschap moet vanuit de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties de druk opvoeren met sancties en overeenkomsten, zodat Noord-Korea dit beleid stopzet.''

Japan werd eind-Augustus opnieuw aan de Noord-Koreaanse dreiging herinnerd toen een proefraket over de provincie Hokkaido vloog. 

'As en duisternis'

Japan is niet het enige land dat door Noord-Korea wordt bedreigd. Het schiereiland roept ook op Amerika te reduceren 'tot as en duisternis' samen met de Zuid-Koreaanse 'honden en verraders'. Zij moeten volgens het bericht allemaal met nucleaire wapens worden uitgeroeid.

De recente Noord-Koreaanse kernproeven leiden tot grote spanningen en de internationale gemeenschap treft het regime van Kim Jung-un met hardere economische sancties. Zuid-Korea demonstreert deze week een nieuwe precisieraket die doelen in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang kan treffen. Tegelijkertijd overweegt de Zuid-Koreaanse regering de bevolking van zijn buurland te helpen met acht miljoen dollar aan humanitaire hulp, te besteden via internationale organisaties als UNICEF. 

Nucleaire wapenrace

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in zei donderdag in een interview met CNN 'erg gefrustreerd' te zijn door de 'aanhoudende foute beslissingen' die Pyongyang in ogen neemt. Moon benadrukte evenwel niets te voelen voor de ontwikkeling van een eigen kernwapenarsenaal.

,,Reageren op Noord-Korea door zelf te beschikken over kernwapens zal de vrede op het Koreaanse schiereiland niet bewaren'', zei de president ,,Het kan een nucleaire wapenrace in noordoost Azië tot gevolg hebben.'' De president zei wel van plan te zijn de militaire capaciteiten van zijn land te blijven ontwikkelen.