Volledig scherm
Amerikaanse president Donald Trump en Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un © AFP

Noord-Korea dreigt topontmoeting met Trump af te zeggen

Noord-Korea dreigt de topontmoeting tussen leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump op 12 juni af te blazen. Pyongyang is boos over de militaire oefeningen die de Amerikanen tot 25 mei houden met Zuid-Korea. 

Een Noord-Koreaanse regeringsfunctionaris zegt dat het land geen interesse heeft in een topontmoeting met de Verenigde Staten als het alleen gaat om de ‘eenzijdige’ eis dat Noord-Korea zijn nucleair arsenaal opgeeft. In een verklaring waarschuwt het land dat Trump een ‘mislukte president’ kan blijven, net als zijn voorgangers.

De voor woensdag geplande verzoeningsgesprekken tussen hoge functionarissen uit Noord en Zuid zijn al afgeblazen. Zuid-Korea noemde het besluit van Noord-Korea ‘betreurenswaardig'. Het Zuid-Koreaanse ministerie dat zich toelegt op de hereniging van beide Korea's riep het Noorden op snel terug te keren naar de onderlinge gesprekken.

De berichten betekenen na weken van groeiende hoop een tegenvaller in het streven naar een kernwapenvrij Koreaans schiereiland. Noord- en Zuid-Korea zouden nog dit jaar een vredesverdrag tekenen, zo werd eind april bekend. Dat lijkt nu in gevaar te komen.

Niet provocerend bedoeld

De Verenigde Staten denken dat het wel meevalt. ,,We gaan gewoon door en zetten vaart achter de planning voor de ontmoeting van Trump en Kim'', zei Heather Nauert namens Buitenlandse Zaken. Ze stelt dat de gezamenlijke legermanoeuvres niet provocerend zijn bedoeld. ,,Dat zijn dingen die we overal ter wereld doen''.

Nauert kreeg bijval van de Amerikaanse legerleiding. Het Pentagon benadrukte dat de voorjaarsoefeningen Foal Eagle en Max Thunder terugkerende routine zijn en puur defensief van aard. ,,Het is een gebruikelijk onderdeel van het bondgenootschap tussen de Republiek Korea en de VS. Het is een jaarlijkse training om de militaire paraatheid te testen."

Quote

We gaan gewoon door en zetten vaart achter de planning voor de ontmoeting van Trump en Kim

Heather Nauert