Volledig scherm
Kim Jong-un schudt de hand van een generaal, eerder deze week. © ap

Noord-Korea: Kim Jong-un is geniaal strateeg

De nieuwe leider van Noord-Korea, Kim Jong-un, is 'het genie onder de genieën' in de militaire strategie. Dat wordt gezegd in een film die vandaag op Kims verjaardag op de Noord-Koreaanse staatszender is uitgezonden. De nieuwe leider is uitgeroepen tot 'de grote opvolger' van zijn vader Kim Jong-il, die op 17 december aan een hartstilstand overleed.

De precieze leeftijd van Kim Jong-un, de jongste zoon van Kim Jong-il, is onbekend, maar er wordt van uitgegaan dat hij 28 of 29 jaar is geworden. In de film is te zien, hoe hij een tank bestuurt en manschappen van de artillerie, de marine en de luchtmacht bevelen geeft. 'De gerespecteerde kameraad Kim Jong-un is volmaakt ingewijd in alle militaire strategieën en toont buitengewoon militair leiderschap', wordt in de documentaire over de nieuwe leider gezegd. Militairen springen van vreugde op, als zij Kim ontwaren.

Tot voor kort was Kim tamelijk onbekend. Hij heeft geen militaire ervaring, maar volgens de documentaire schreef hij als 16-jarige al een scriptie over militaire strategieën. Hij zou toen zo ijverig zijn geweest dat hij maaltijden oversloeg om zich aan zijn studie te wijden.