Volledig scherm
Kim Jong-un. © AP

Noord-Korea kondigt einde kernproeven aan: 'bewapening afgerond'

UpdateNoord-Korea stopt per direct met zijn nucleaire testen en rakettesten. Dat heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un volgens Noord-Koreaanse staatsmedia bekendgemaakt. Volgens Kim hoeft het land niet langer kernproeven of testen met ballistische raketten uit te voeren, omdat het land de nucleaire bewapening heeft afgerond.

Daarnaast wordt de nucleaire testinstallatie in het noorden van het land stopgezet, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap op basis van het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA. Deze beslissing is bekendgemaakt tijdens een vergadering van het centrale comité van de Noord-Koreaanse regeringspartij.

De Amerikaanse president Donald Trump laat via Twitter weten dat hij blij is met het nieuws. ,,Goed nieuws voor Noord-Korea en de wereld - grote vooruitgang! Ik kijk uit naar onze topontmoeting".

Trump liet begin maart al weten dat Noord-Korea had beloofd te stoppen met het testen van raketten tot de voorgenomen ontmoetingen tussen het land en de Verenigde Staten achter de rug zijn.  
Pyongyang heeft sinds 28 november geen raket meer gelanceerd. Trump verwacht in mei of juni om de tafel te gaan zitten met de Noord-Koreaanse leider.

De aankondiging komt een kleine week vooraf aan een topontmoeting tussen Kim en de Zuid-Koreaans president Moon Jae-in volgende week vrijdag in de grensplaats Panmunjom. Daar is de afbouw van het nucleaire programma een van de gespreksonderwerpen.

Sinds de Olympische Spelen in Pyeongchang zoeken de beide Korea's weer toenadering tot elkaar.

China

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft met instemming gereageerd op het besluit van Noord-Korea om te stoppen met het doen van kernproeven. ,,Het zal helpen om de spanningen op het Koreaanse schiereiland te verminderen en is een stap op weg naar het kernwapenvrij maken van de landen.''