Noord-Korea neemt ‘cruciale maatregelen’ en vergroot kernwapenprogramma

videoNoord-Korea heeft aangekondigd het kernwapenprogramma flink te vergroten. Dat is besloten op een militaire bijeenkomst onder leiding van Kim Jong-un, meldt staatspersbureau KCNA.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jung-un op de militaire bijeenkomst.
Volledig scherm
De Noord-Koreaanse leider Kim Jung-un op de militaire bijeenkomst. © AFP
Volledig scherm
© AP

Wat die versterking precies behelst, is nog onduidelijk, maar volgens het persbureau neemt Noord-Korea ‘cruciale maatregelen om de vuurkracht van de artillerie van het Koreaanse Volksleger aanzienlijk te vergroten’. 

Tijdens de bijeenkomst werden nieuwe beleidsmaatregelen uiteengezet om de nucleaire afschrikking van het land verder te vergroten. Daarbij worden de strategische strijdkrachten op een ‘high alert’-operatie ingezet,  aldus KCNA. 

Ook is gesproken over de mogelijkheden om de ‘dreiging vanuit het buitenland’ het hoofd te bieden, mogelijk een verwijzing naar de Verenigde Staten, nu onderhandelingen tussen de twee landen over het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma muurvast zijn komen te zitten.  

Afwezig

Wanneer de bijeenkomst precies heeft plaatsgevonden is onduidelijk. Maar als het in de afgelopen dag was, zou het Kim eerste openbare optreden zijn in bijna drie weken tijd, weet het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

In april was er lange tijd onduidelijkheid over de gezondheid van Kim, nadat hij afwezig was bij de viering van de geboortedag van zijn grootvader, Kim Il-sung. Door sommigen werd zelfs gedacht dat Kim overleden zou zijn, hoewel dat altijd werd tegengesproken. Pas weken later dook hij weer op bij de opening van een kunstmestfabriek.

Volledig scherm
© via REUTERS

Amerikaanse atoomtest

Het nieuws over de nucleaire discussie in Noord-Korea komt nadat The Washington Post vrijdag meldde dat de Amerikaanse regering op 15 mei had gesproken over het mogelijk houden van de eerste Amerikaanse atoomtest sinds 1992. 

Het zou gaan om een potentiële waarschuwing voor Rusland en China, aldus de krant op basis van een hoge overheidsambtenaar en twee voormalig collega's. Een 'snelle test’ zou goed kunnen zijn voor de onderhandelingen Moskou en Peking, aldus de ambtenaar. 

Een atoomtest zou mogelijk verstrekkende gevolgen hebben voor de relatie met andere nucleaire mogendheden. Het druist in tegen het moratorium dat is ingesteld tegen deze tests en dat al decennia van kracht is. Noord-Korea houdt zich er voor zover bekend als enige niet aan.

De Amerikaanse president Donald Trump.
Volledig scherm
De Amerikaanse president Donald Trump. © AP
  1. Traangas en rubberkogels bij protesten tegen Braziliaanse president

    Traangas en rubberko­gels bij protesten tegen Braziliaan­se president

    In Brazilië zijn zondag voor het eerst sinds de coronamaatregelen van kracht zijn, groepen mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen het regeringsbeleid van president Jair Bolsonaro. Daarbij kwam het in São Paulo en Rio de Janeiro tot confrontaties met aanhangers van de president en met de politie. In São Paulo trad de mobiele eenheid op met traangas en rubberkogels om de rivaliserende groepen uiteen te drijven.