Noord-Korea schendt regels wapenstilstand en schiet op overloper

VIDEO STILLSNoord-Koreaanse grenswachten hebben geschoten in de gedemilitariseerde zone (DMZ ) toen zij probeerden een overloper tegen te houden. Dat gebeurde op 13 november, heeft Verenigde Naties Commando (UNC) vandaag gezegd.

De vluchtende militair is inmiddels weer bij kennis. Ondanks dat hij vijf tot zes keer geraakt is door kogels van grenswacht, is hij buiten levensgevaar. De grenswachten hadden de overloper bijna te pakken, hij lag slechts een paar stappen voor. Een van de twee achtervolgende Noord-Koreaanse grenswachten zou zelf ook even kort de officiële grens tussen de twee Korea's overgestoken, maar keerde onverrichter zake terug.

Het is niet ongewoon voor Noord-Koreaanse inwoners om te vluchten naar Zuid-Korea. Dagelijks vluchten meer dan 1.000 mensen, maar zij doen dit via China. 

UNC heeft Noord-Korea officieel op de hoogte gesteld van de schending van de regels van de wapenstilstand uit 1953.

Volledig scherm
In drie video stills zijn delen van de vlucht te zien. Eerst rijdt de Noord-Koreaanse soldaat in een jeep richting de grens. Hij passeert verschillende checkpoints die bemand zijn door Noord-Koreaanse grenswachten. Vervolgens loopt de jeep vast in een greppel. De man klimt uit het voertuig en rent verder richting Zuid-Korea, terwijl hij beschoten wordt door de Noord-Koreaanse grenswachten. Dan is te zien dat de overloper gewond op de grond ligt naast een muur. Zuid-Koreaanse soldaten snellen naar hem toe en brengen hem in veiligheid. © REUTERS
Volledig scherm
In een onduidelijke videostill is te zien hoe de Noord-Koreaanse overloper wegvlucht voor zijn achtervolgers. © REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS
  1. Kami (49) scherpt record aantal Everest-beklimmingen verder aan in dodelijke week: 24 keer!

    Kami (49) scherpt record aantal Everest-beklimmin­gen verder aan in dodelijke week: 24 keer!

    De Nepalese sherpa Kami Rita heeft deze week voor de 24ste keer in zijn leven de top van de Mount Everest bereikt. Bij terugkomst op het vliegveld van hoofdstad Kathmandu werd hij gisteren dan ook met muziek en vlaggen onthaald door familie, vrienden en fans. Het betekende in die zin - en voor zover dat mogelijk is - een feestelijk einde van een verder dodelijke week op de hoogste berg ter wereld.