Noord-Korea schendt regels wapenstilstand en schiet op overloper

VIDEO STILLSNoord-Koreaanse grenswachten hebben geschoten in de gedemilitariseerde zone (DMZ ) toen zij probeerden een overloper tegen te houden. Dat gebeurde op 13 november, heeft Verenigde Naties Commando (UNC) vandaag gezegd.

De vluchtende militair is inmiddels weer bij kennis. Ondanks dat hij vijf tot zes keer geraakt is door kogels van grenswacht, is hij buiten levensgevaar. De grenswachten hadden de overloper bijna te pakken, hij lag slechts een paar stappen voor. Een van de twee achtervolgende Noord-Koreaanse grenswachten zou zelf ook even kort de officiële grens tussen de twee Korea's overgestoken, maar keerde onverrichter zake terug.

Het is niet ongewoon voor Noord-Koreaanse inwoners om te vluchten naar Zuid-Korea. Dagelijks vluchten meer dan 1.000 mensen, maar zij doen dit via China. 

UNC heeft Noord-Korea officieel op de hoogte gesteld van de schending van de regels van de wapenstilstand uit 1953.

Volledig scherm
In drie video stills zijn delen van de vlucht te zien. Eerst rijdt de Noord-Koreaanse soldaat in een jeep richting de grens. Hij passeert verschillende checkpoints die bemand zijn door Noord-Koreaanse grenswachten. Vervolgens loopt de jeep vast in een greppel. De man klimt uit het voertuig en rent verder richting Zuid-Korea, terwijl hij beschoten wordt door de Noord-Koreaanse grenswachten. Dan is te zien dat de overloper gewond op de grond ligt naast een muur. Zuid-Koreaanse soldaten snellen naar hem toe en brengen hem in veiligheid. © REUTERS
Volledig scherm
In een onduidelijke videostill is te zien hoe de Noord-Koreaanse overloper wegvlucht voor zijn achtervolgers. © REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS
 1. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.
 2. Mysterieuze oliegolf besmeurt Braziliaanse stranden
  PREMIUM

  Mysterieu­ze oliegolf besmeurt Braziliaan­se stranden

  Zes weken na de Amazone-branden, heeft Brazilië nu te maken met de grootste milieucrisis ooit in de territoriale wateren. Over een strook van meer dan 2500 kilometer besmeurt een enorme golf ruwe olie de stranden in het noordoosten van het land. Op 187 plaatsen in negen deelstaten is de kust bedekt met grote plakken olie, die een bedreiging vormen voor het toerisme, fauna en bijzondere koraalriffen. Een aantal deelstaten heeft de noodtoestand afgekondigd en de bevolking opgeroepen weg te blijven van de stranden.
 3. Privévlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Privé­vlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Een piloot is voor de rest van zijn leven zijn baan kwijt nadat hij de Egyptische beroemdheid Mohamed Ramadan had uitgenodigd om in de cockpit te zitten tijdens een privévlucht naar Saoedi-Arabië. Uit een video op Twitter blijkt dat de 31-jarige zanger en acteur zelf het vliegtuig mocht besturen. De Egyptische regering reageert verbijsterd en zorgde er direct voor dat de piloot nooit meer een vliegtuig mag besturen.