Volledig scherm
Kim Yong-chol aan tafel met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo. © AFP

Noord-Koreaanse gezant Kim Yong-chol dineert in VS met minister Mike Pompeo

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, heeft gisteren in New York gedineerd met de Noord-Koreaanse topfunctionaris Kim Yong-chol. De heren vertrokken na ongeveer anderhalf uur zonder details te geven over wat is besproken.

Pompeo deelde foto's van de ontmoeting op Twitter. Te zien is hoe de aanwezigen lachend het glas heffen. De minister sprak over een nuttige bijeenkomst en verklapte dat 'steak, maïs en kaas' op het menu stonden. Hij zit vandaag naar verwachting weer aan tafel met Kim, de vicevoorzitter van het Noord-Koreaanse Centraal Comité.

Zaterdag was Kim nog bij het tweede overleg tussen de Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon. Dinsdag werd gemeld dat Kim Yong-chol, die eerder aan het hoofd stond van de Noord-Koreaanse inlichtingendienst, onderweg was naar de Verenigde Staten. Hij werd gezien op het vliegveld van Peking. Zijn reis naar Amerika is bedoeld om het topoverleg tussen Trump en Kim Jong-un vlot te trekken. 

Kernwapenprogramma

De Verenigde Staten willen dat de Noord-Koreanen hun kernwapenprogramma ontmantelen. Een hoge medewerker van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat Noord-Korea duidelijk moet maken in welke mate het bereid is in te gaan op die eis van Washington.

Uit het huidige overleg tussen de landen moet blijken of Noord-Korea bereid is serieus te praten over denuclearisatie, zei de bron. De Amerikanen zien dat als voorwaarde voor een ontmoeting tussen president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in Singapore.

De bron zei dat Trump bereid is langer dan een dag in Singapore door te brengen, mits de uitkomst van het overleg veelbelovend genoeg is. De president had eerder toegezegd Kim daar op 12 juni te ontmoeten, maar zegde die afspraak later af vanwege de 'enorme woede en open vijandigheid' uit de hoek van Pyongyang.

Volledig scherm
Steak, maïs en kaas stonden op het menu. © AFP
Volledig scherm
Pompeo deelde foto's, waarop te zien is hoe de heren lachend het glas heffen. © AFP
Volledig scherm
Kim Yong-chols komst is bedoeld om de top tussen Trump en Kim Jong-un vlot te trekken. © AFP
Volledig scherm
Pompeo wijst het Noord-Koreaanse bezoek op de skyline van New York. © AFP