Volledig scherm
De Amerikaanse president Donald Trump (links) en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un tijdens hun ontmoeting in Hanoi in februari. © AP

Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un bereid tot derde top met Trump

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un staat niet onwelwillend tegenover een derde top met de Amerikaanse president Donald Trump. ,,Onze persoonlijke relatie is nog steeds uitstekend’’, zou Kim volgens staatspersbureau Yonhap hebben gezegd.

Maar hij heeft geen interesse in een nieuwe ontmoeting met Trump als het een herhaling van de top in de Vietnamese hoofdstad Hanoi van februari wordt. In een speech voor de Opperste Volksvergadering in Noord-Korea vrijdag vroeg Kim zich openlijk af of de VS ‘serieus de relatie tussen beide landen wil verbeteren’.

In Hanoi kwamen de Verenigde Staten met ,,volledig onrealiseerbare plannen’’ en ,,waren ze niet echt klaar om met ons te gaan zitten en het probleem op te lossen’’, zei Kim. Het mislukken van de top in Hanoi kan er volgens Kim toe leiden dat de spanningen uit het verleden weer terugkeren.

Kim gaf in zijn speech aan de VS ,,tot het eind van het jaar’’ de tijd te geven om te laten zien dat het serieus werk wil maken van het verbeteren van de relatie.

Donderdag had Donald Trump al aangegeven ook open te staan voor een derde ontmoeting met Kim. Voor de ontmoeting in Hanoi hadden de twee een eerste top in Singapore, in juni van het vorig jaar.