Volledig scherm
De Amerikaanse president Donald Trump (links) en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un tijdens hun ontmoeting in Hanoi in februari. © AP

Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un bereid tot derde top met Trump

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un staat niet onwelwillend tegenover een derde top met de Amerikaanse president Donald Trump. ,,Onze persoonlijke relatie is nog steeds uitstekend’’, zou Kim volgens staatspersbureau Yonhap hebben gezegd.

Maar hij heeft geen interesse in een nieuwe ontmoeting met Trump als het een herhaling van de top in de Vietnamese hoofdstad Hanoi van februari wordt. In een speech voor de Opperste Volksvergadering in Noord-Korea vrijdag vroeg Kim zich openlijk af of de VS ‘serieus de relatie tussen beide landen wil verbeteren’.

In Hanoi kwamen de Verenigde Staten met ,,volledig onrealiseerbare plannen’’ en ,,waren ze niet echt klaar om met ons te gaan zitten en het probleem op te lossen’’, zei Kim. Het mislukken van de top in Hanoi kan er volgens Kim toe leiden dat de spanningen uit het verleden weer terugkeren.

Kim gaf in zijn speech aan de VS ,,tot het eind van het jaar’’ de tijd te geven om te laten zien dat het serieus werk wil maken van het verbeteren van de relatie.

Donderdag had Donald Trump al aangegeven ook open te staan voor een derde ontmoeting met Kim. Voor de ontmoeting in Hanoi hadden de twee een eerste top in Singapore, in juni van het vorig jaar.

  1. ‘Ouders sturen huurmoordenaar af op eigen adoptiezoontje (11) voor verzekeringsgeld’

    ‘Ouders sturen huurmoorde­naar af op eigen adoptie­zoon­tje (11) voor verzeke­rings­geld’

    Een in Londen woonachtig echtpaar wordt verdacht van betrokkenheid bij de brute moord op hun eigen adoptiezoontje. De 30-jarige Kaval Raijada en zijn echtgenote Arti Dhir (55) zouden in India een huurmoordenaar op het kind hebben afgestuurd, zodat ze een flinke som verzekeringsgeld konden claimen. De Indiase overheid is woest en zet alles op alles om het echtpaar, dat in Engeland op vrije voeten is, uitgeleverd te krijgen.