Noord-Koreaanse PR-show op plek waar niemand mag komen
Normaliter mag er zelfs niemand in de buurt komen maar vandaag worden dertig journalisten verwacht in Punggye-ri. Na een busreis van vier uur en een trektocht van een uur door een verborgen hoek van de bergen van Kilju, in het noordwesten van Noord-Korea komen ze aan bij wat de enige actieve nucleaire testlocatie ter wereld zou zijn.
De journalisten zijn streng geselecteerd door het Noord-Koreaanse regiem en afkomstig uit Rusland, China, de Verenigde Staten en Zuid-Korea. Europeanen waren niet gewenst. Volgens het programma mag de pers de komende twee dagen getuige zijn van het sluiten en verzegelen van enige tunnels in het geheime ondergrondse testterrein.
Het betreft een gebaar van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in de aanloop naar de top met Donald Trump op 12 juni in Singapore. Of die doorgaat is onzeker maar met deze zeldzame en georkestreerde openheid hopen de Noord-Koreanen weer wat goodwill te kweken.
Naar verluidt gaat het om drie tunnels in een granieten berg, ideaal om nucleaire explosies te dempen. Specialisten menen dat de Noord-Koreanen weinig weggeven omdat het testcomplex in ieder geval al zeer beschadigd zou zijn. Maar tenminste twee tunnels zouden nog kunnen worden gebruikt voor een atoomtest.
Klaar
Dat Kim Jong-un het complex in het bijzijn van de international pers laat sluiten kan ook goed betekenen dat hij geen tests meer nodig heeft. Zijn arsenaal is klaar. Vergelijkingen zijn gemaakt met de ontwikkeling van de nucleaire wapens van India en Pakistan. Die hebben ook al twintig jaar geen test meer gedaan, de techniek is onder de knie. Toen hij de sluiting aankondigde van het terrein in Punggye-ri meldde Kim Jong-un tegelijk dat zijn land nu een kernkop had die geschikt was voor een intercontinentale raket.
Waarnemers zien het toch vooral als een PR-stunt en een handige zet richting Donald Trump. Mocht het nodig zijn kan Noord-Korea het testgebied makkelijk weer in gebruik nemen. Bovendien zou het regiem andere locaties hebben om dezelfde test te doen. In het Noord-Koreaanse jargon wordt altijd gesproken over ‘de noordelijke test locatie’ wat suggereert dat er mogelijk ook vergelijkbare plekken zijn in het oosten, westen of zuiden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Capitoolbestormer die voet zette op bureau Pelosi krijgt 4,5 jaar
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Tweespalt in Republikeins kamp: Texas begint afzettingsprocedure tegen justitieminister
Het Texaanse Huis van Afgevaardigden heeft zaterdag ingestemd met een afzettingsprocedure tegen justitieminister Ken Paxton. De conservatieve Republikein en bondgenoot van voormalig president Donald Trump wordt ook door zijn eigen partijgenoten beschuldigd van ambtsmisbruik. -
Oudste burgemeester (97) van Spanje weet niet van ophouden en stelt zich opnieuw verkiesbaar
De pensioenleeftijd in Spanje is 67 jaar, maar José Antonio Torres is 97 en weet nog steeds niet van ophouden. De burgemeester van het Spaanse dorpje Chercos stelt zich op 28 mei opnieuw verkiesbaar. Zijn grootste opponent? De 77 jaar jongere Rosario del Pino.
-
Wagnerbaas haalt uit naar rijke Russen die kinderen uit leger houden: ‘Volk staat straks met hooivorken voor de deur’
-
-
-
PREMIUM98
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
Organisatie VN-klimaatconferentie 2025 in Braziliaans Amazonegebied, aldus president Lula da Silva
De president van Brazilië heeft vrijdag aangekondigd dat de Verenigde Naties zijn land hebben uitgekozen om de VN-conferentie over klimaatverandering in 2025 te organiseren. De VN hebben die beslissing overigens nog niet publiekelijk bevestigd.