Volledig scherm
Het Noorse fregat KNM Helge Ingstad (rechts) na de aanvaring. Het marineschip helt al wat over. © EPA

Noors fregat dreigt te zinken na aanvaring met tanker

UpdateVoor de kust van Hordaland in Noorwegen zijn vannacht een olietanker en een schip van de Noorse marine in botsing gekomen. Volgens lokale media maakt het fregat KNM Helge Ingstad veel water en bestaat de kans dat het zinkt. 

Volledig scherm
© AP

Het schip lag aangemeerd in Sture toen de botsing om even voor half vijf plaatselijke tijd plaatsvond. De klap sloeg een groot gat in de romp van het fregat. De Helge Ingstad is deels aan de grond gelopen en wordt overeind gehouden. 

De 137 bemanningsleden zijn in een grote reddingsactie geëvacueerd. Acht van hen raakten lichtgewond. Het fregat maakt veel water. De reddingsdiensten zien het zinken van het schip inmiddels als een van de mogelijke scenario's. ,,Er komt meer water naar binnen, dan dat ze eruit kunnen pompen. Er is dus geen controle over het lek en het achtersteven hangt al in het water’’, zegt Eirik Walle namens de reddingsdiensten.  

Aan boord van de tanker raakte niemand gewond. Het schip, Sola TS, zou geen olie lekken. Volgens lokale media had de tanker 23 man aan boord. Hoe de aanvaring heeft kunnen gebeuren is niet bekend. Noorse autoriteiten laten weten dat ook de sleepboot Tenax bij de aanvaring was betrokken, zonder verder duidelijk te maken op welke manier. 

Het Noorse fregat KNM Helge Ingstad nam onlangs deel aan de grootste NAVO-oefening sinds de Koude Oorlog, Trident Juncture. Om 13.00 uur wordt een persconferentie belegd door het Noorse leger. 

Forsvaret on Twitter

KNM Helge Ingstad: Oppdatert skadetall - Åtte personer lettere skadd og blir ivaretatt. https://t.co/IGOLkATLUc

110 Hordaland on Twitter

Øygarden. Ved Stureterminal.. Tankbåt og fregatt kollidert.

Volledig scherm
Het Noorse fregat KNM Helge Ingstad op een foto uit 2013. © AFP