Noorse politie heeft drie scenario's voor verdwijning Arjen Kamphuis

De Noorse kustwacht gaat onder water zoeken naar de al bijna vier weken vermiste Arjen Kamphuis. De bekende cyberexpert en activist verdween onder raadselachtige omstandigheden. De politie houdt rekening met drie scenario's, zegt politiechef Bjarte Walla in een exclusief interview met deze krant.

Boven de Poolcirkel geldt het als een grote stad, maar buiten het korte zomerseizoen gebeurt er in Bodø weinig. De vermissing van Arjen Kamphuis is in dan ook het grootste nieuws in tijden in het Noorse stadje in de buurt  van de Lofoten, één van de grootste trekpleisters van het land. Hier werd Kamphuis, die overheden, journalisten en klokkenluiders adviseerde hoe ze buiten het zicht van geheime diensten informatie kunnen verspreiden via internet, voor het laatst gezien toen hij op maandag 20 augustus uitcheckte bij een hotel.

Vooral zijn contacten met klokkenluiders op het hoogste niveau (waaronder WikiLeaks-oprichter Julian Assange die uit angst voor de Amerikaanse autoriteiten al zes jaar zit ondergedoken in de ambassade van Ecuador in Londen) zorgen voor veel speculaties. Is de Nederlandse cyberactivist ontvoerd of zelfs omgelegd? Ondergedoken omdat hij met een gevoelig project bezig is? Of 'gewoon' verdwaald of verongelukt tijdens een avontuurlijke vakantie?

Niet eerder hebben de speurneuzen hier in het hoge Noorden zo'n complexe vermissingszaak meegemaakt, beaamt assistent-politiechef Bjarte Walla in zijn rommelige kantoortje in het lokale politiebureau. ,,Er zitten zes tot acht rechercheurs op de zaak. We besteden er veel middelen aan, dit heeft grote prioriteit. Sinds maandag worden we bijgestaan door twee Nederlandse rechercheurs. We zijn erg blij met die assistentie.''