Gelel Attar
Volledig scherm
Gelel Attar © RV

Nota Staatsveiligheid: België kent terreurcel Parijs al 4 jaar

De Belgische veiligheidsdiensten wisten al vroeg in 2012 dat er aanslagen werden ­beraamd door de terreurcel achter Parijs. Dat blijkt uit een nota van de Staatsveiligheid. Maar niemand belette dat de terroristen heen en weer bleven reizen tussen Syrië en België - zelfs niet als ze dat gewapend deden.

De nota die werd opgesteld in april 2012 waarschuwde voor verdachte bijeen­komsten in een appartement in Molenbeek. De gesprekken die daar afgeluisterd werden, gingen over aanvallen tegen de westerse ­democratie en manieren om aan oorlogs­wapens en explosieven te komen. Het appartement was eigendom van Gelel Attar, de Marokkaanse Belg die tien dagen geleden nabij Casablanca opgepakt is omdat hij verdacht wordt van betrokkenheid bij de aanslagen in Parijse.

Ronselaar
Attar was de rechterhand van een ronselaar, Khalid Zerkani, die zeker twee van de daders van de aanslagen in Parijs naar Syrië stuurde, onder wie het brein van de terreurdaden, Abdelhamid Abbaaoud. 

Zerkani was zelf ook aanwezig op de bijeenkomsten, maar toch legde de Belgische veiligheids­diensten zijn netwerk niet aan banden. Dat Belgische IS-strijders naar hartenlust konden rondreizen, was al bekend. Eén van zijn rekruten kon zelfs vijf keer uit Syrië terugkeren voordat hij in de boeien werd geslagen. Ook een andere Belg werd pas een maand nadat hij gewapend terugkeerde in Brussel opgepakt.

Door de aanslagen in een concertzaal, bij het voetbalstadion en op terrassen in Parijs kwamen op 13 november 130 mensen om het leven.