Volledig scherm
Boven het vernielde dak hebben enkele arbeiders een groot dekzeil aangebracht. Zo moet de kathedraal beschermd worden tegen de aangekondigde regen. © REUTERS

‘Notre-Dame beschermen tegen aangekondigde regen heeft hoogste prioriteit’

Ruim een week na de verwoestende brand in de Notre-Dame treden de beveiligingswerken binnen de kathedraal in een nieuwe fase. Er is een dekzeil aangebracht op de meer dan 850 jaar oude kathedraal, waarvan het dak grotendeels is vernield. ,,Het heeft de hoogste prioriteit om de kathedraal tegen de aangekondigde regen te beschermen", aldus architect Philippe Villeneuve.

Het dekzeil is slechts een oplossing voor de korte termijn. Op langere termijn moet een soort enorm regenscherm de kathedraal beschermen. Daarbij gaat het om een stabiele constructie, die het ambachtslieden mogelijk moet maken om eronder te werken. Verder worden er ook veiligheidsnetten aan de enorme roosvensters van gebrandschilderd glas gemonteerd. 

Schijnwerpers

Twee derde van de Fransen zegt - in een enquête - tevreden te zijn over de hoge donaties voor de wederopbouw. Dat blijkt uit een bevraging van het peilingsinstituut Odoxa. Ruim een kwart (28 procent) vindt dat de gulle gevers zichzelf enkel maar in de schijnwerpers willen plaatsen.

Kort na de brand beloofden enkele rijke families en bedrijven immens veel geld voor de reconstructie van de kathedraal. In Frankrijk brak er meteen een debat uit, vooral met betrekking tot hulporganisaties of sociale voorzieningen die voor elke euro moeten vechten.

Bekijk ook: 

Volledig scherm
Voor de glasvensters worden netten gemonteerd. © AFP
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© AFP
  1. Jongetje (6) dat van museum in Londen werd gegooid in spalkenharnas uit ziekenhuis ontslagen

    Jongetje (6) dat van museum in Londen werd gegooid in spalkenhar­nas uit ziekenhuis ontslagen

    Het 6-jarige Franse jongetje dat op 4 augustus door een schizofrene tiener van een uitkijkplatform van museum Tate Modern in Londen naar beneden werd gegooid, is uit het ziekenhuis ontslagen. Volgens de ouders van het ventje ligt hij op bed in een pantser van spalken dat de breuken in zijn benen, voeten, handen, armen, nek, rug en romp moet helpen herstellen. ,,Ons zoontje ziet eruit als een ridder die blijft vechten.”