Nuon Solar Team opnieuw wereldkampioen zonneracen

Het Nederlandse Nuon Solar Team mag sinds vanochtend zich weer wereldkampioen zonneracen noemen. Het Delftse studententeam heeft met overmacht de 14e Bridgestone World Solar Challenge gewonnen, het officieuze wereldkampioenschap voor zonneauto's in Australië. Na vijf dagen racen kwam zonneauto Nuna9 vanmorgen om circa kwart voor zeven onze tijd over de finish in Adelaide. 

Reservecoureur Tim van Leeuwen kreeg de eer om te starten als coureur van de Nuna9. Na de eerste stop, nam Lisanne de Rooij het stokje over. ,,Natuurlijk waren we nerveus. Er kan altijd iets gebeuren'', blikt collegacoureur Sharon van Luik vanuit Australië terug. ,,De zenuwen gierden bij iedereen door de keel. Maar het ging top. We tikten vandaag de maximumsnelheid van Nuna9 aan, 110 km per uur. En dat alle op de kracht van de zon, geweldig!"

Het is alweer de zevende keer dat het Nuon Solar Team wereldkampioen zonneracen is geworden. Zonneracen lijkt in het bloed te zitten van Delftse studenten. Van de negen keer dat ze meededen, werd er zes keer eerder gewonnen en werd het team twee keer de tweede plaats. Toch was de spanning voor de race groot bij de gedoodverfde favoriet, vertelt teamleider Sander Koot. ,,Door nieuwe wedstrijdregels zijn de auto's dit jaar heel verschillend van elkaar. Niemand wist wie het beste in zou spelen op de regels. Gelukkig zijn onze keuzes voor een compact ontwerp en gallium zonnecellen bijzonder goed uitgepakt."

Het team deed vier dagen en ruim zes uur over de 3.000 kilometer lange race. Op de laatste racedag bouwde het Nuon Solar Team de voorsprong op de belangrijkste concurrenten - Michigan (VS), Tokai (Japan) en Punch Powertrain (België) verder uit. Red Shift (Universiteit Twente) moest nog een tijdstraf van een halfuur uitzitten en zakte weg in het eindklassement. 

Volledig scherm
Coureur van Nuon Solar Team wordt met gejuich ontvangen bij de finishlijn (Foto: Jorrit Lousberg). © Nuon Solar Team

Geslaagde inhaalacties

Al tijdens de eerste racedag kwam het team dankzij een aantal geslaagde inhaalacties aan kop, op korte afstand gevolgd door de eeuwige Japanse rivaal Tokai. Voormalig hockeycoach Marc Lammers - die het Nuon Solar Team tijdens de race coachte - is onder de indruk van 'zijn' team. ,,Hun kracht is dat iedereen precies weet waar hij of zij goed in is. De een weet alles van de banden, de ander is goed in aerodynamica of kent juist het zonnepaneel van binnen en van buiten. Met elkaar beslist dit team op de goede momenten de juiste dingen. De focus was tijdens heel de race goed en daardoor kwam het team in een goede flow. Dat leidt nu tot dit prachtige resultaat!"

Volledig scherm
Nuon Solar Team juicht bij overwinning (Foto: Jorrit Lousberg). © Nuon Solar Team
Volledig scherm
Racedag 4 (Foto: Hans Peter van Veldhoven). © Nuon Solar Team