Volledig scherm
Fabriek van Nutricia. Foto ter illustratie, uit 2007 © anp

'Nutricia kocht in China meer dan 100 artsen om'

Het Franse Danone is een intern onderzoek begonnen naar beschuldigingen van corruptie bij de babyvoedingstak Nutricia. De BBC meldde donderdag dat Nutricia volgens Chinese media meer dan 100 artsen in Peking heeft omgekocht om zijn eigen babymelk aan de man te brengen. De Britse omroep baseerde zich daarbij op het Chinese 21st Century Business Herald.

Een bron zou de Chinese krant verteld hebben, dat de babyvoedingstak meer dan 100 artsen van 14 verschillende ziekenhuizen in Peking steekpenningen en kadootjes gaf. Ook werden hun reizen gesponsord. In ruil daarvoor zouden de artsen sinds 2010 Nutricia-producten hebben voorgeschreven aan patiënten.

Tweede beschuldiging in korte tijd
Het is al de tweede keer in korte tijd dat Danone in China beschuldigd wordt van corruptie. Ook de babymelktak Dumex zou ziekenhuispersoneel hebben omgekocht. Een onderzoek hiernaar loopt nog.

Daarnaast werd Danone eerder dit jaar gedwongen om de prijs van melkpoeder in China fors te verlagen, na een veroordeling wegens verboden prijsafspraken met andere fabrikanten.