Volledig scherm
Archieffoto. Afbeelding ter illustratie © anp

NVU demonstreert tegen laf optreden IS en komst AZC

De Nederlandse Volksunie demonstreert zaterdag om 13.00 uur in Gouda. De rechts-extremisten keren zich tegen IS en tegen de komst van een volwaardig AZC in de stad. De route loopt dwars door de wijk Nieuwe Park.

De demonstratie verliep rustig. In totaal deden zo'n 70 demonstranten mee aan de protestmars in Gouda.  De betoging werd een half uur uitgesteld omdat niet alle demonstranten tijdig in Gouda aanwezig konden zijn. NVU-voorman Constant Kusters heeft zijn dochtertje meegebracht.

Er werden leuzen gescandeerd als 'stop islamisering'. De betogers dragen zwarte bomberjacks en hebben prinsenvlaggen mee. 

Kusters rekende eerder op 120 demonstranten. De betoging stond reeds gepland voordat de plannen voor een Gouds AZC naar buiten kwamen.

Radicalisme
,,Onze insteek was dan ook vooral het radicalisme: wees duidelijk over hoeveel Syriëgangers de stad kent, en hoeveel jongeren sympathiseren met IS. Maar plots is besloten dat het complex een azc gaat worden. Ook dat nemen we mee in de demonstratie. Sluit onze grenzen, ga met veel militair vertoon IS te lijf in Syrië,'' aldus Kusters

Vertrekpunt van de demonstranten was het Centraal Station, waar politie en zes ME'ers ter paard  zich hadden opgesteld.

Protestbeweging
De lokale beweging Ons Montfoort Vluchtelingenvrij zei niets van doen te hebben met de bestorming van de vluchtelingenopvang in Woerden. ,,Wij protesteren tegen de opvang, maar wijzen geweld af,'' zegt de woordvoerder van Ons Montfoort Vluchtelingenvrij, die zijn naam niet bekend maakt.

De protestbeweging spreidde afgelopen week zijn vleugels uit naar Lopik, Houten en Nieuwegein. Bij de aangehouden verdachten van de bestorming zitten vijf personen uit Montfoort.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement