Volledig scherm
Obama en Cameron houden een persconferentie na hun ontmoeting. © REUTERS

Obama: Brexit zet Verenigd Koninkrijk achter in de rij

Stem bij het referendum op 23 juni voor een langer verblijf in de EU, dat is de boodschap van Obama aan de Britten. Het Britse nee-kamp hekelt de Amerikaanse inmenging. ,,Het is ongewenste bemoeienis.''

Quote

De Lea­ve-campagne praat nu al over een nieuwe handels­over­een­komst met de Verenigde Staten. Dat gaat op korte termijn echt niet gebeuren

President Obama

Tijdens een bezoek aan Londen gaf Obama aan dat een Brits uittreden  grote gevolgen zou kunnen hebben: voor zowel de Britten, als voor de Amerikanen. In een speech vrijdagavond op Downing Street was de Amerikaanse president het meest uitgesproken over de mogelijk grote economische gevolgen van een Brexit.

Hij waarschuwde: ,,De Leave-campagne praat nu al over een nieuwe handelsovereenkomst met de Verenigde Staten. Dat gaat op korte termijn echt niet gebeuren. De VS richt zich op de onderhandelingen met de EU over een deal. Het Verenigd Koninkrijk kan dan achter in de rij gaan staan." Nigel Farage, leider van de anti-EU-partij UKIP counterde meteen op Twitter: ,,Obama is geen president meer als we gaan onderhandelen. Die handelsovereenkomst is in het belang van beide landen."

Macht

Volledig scherm
© REUTERS
Quote

Hij is de meest an­ti-Brit­se president ooit

Nigel Farrage

,,De beslissing om wel of niet uit de EU te stappen is aan het Britse volk", benadrukte Obama. ,,Maar de VS en het Verenigd Koninkrijk zijn bevriende staten, en als vrienden moet je eerlijk tegen elkaar zijn. Het Verenigd Koninkrijk is beter af in Europa."

We koesteren allemaal onze soevereiniteit, vervolgde hij. ,,Maar samenwerkingsverbanden zijn belangrijk. Samen staan we sterker." Op geopolitiek gebied wordt het in geval van een Brexit dus inleveren volgens de Amerikaanse president. Hij zei dat de Britten meer invloed hebben als ze in de EU blijven, dan als ze zich erbuiten positioneren: ,,Een EU-lidmaatschap vergroot je macht."

Woedend
Het stemadvies aan de Britse burgers is luid en duidelijk. Premier David Cameron en het Stay-kamp hadden het zich niet beter kunnen wensen. Maar het Leave-kamp reageerde woedend op de inmenging van de Amerikaanse president. ,,Hij is de meest anti-Britse president ooit", zei Nigel Farrage. ,,Obama wil gewoon niet dat het Verenigd Koninkrijk een sterk en onafhankelijk land is op het wereldtoneel."

Een andere woordvoerder van UKIP beschuldigt Obama van 'ongewenste en onwelkome bemoeienissen met onze democratie'. Boris Johnson, de conservatieve burgemeester van Londen, noemde de pro-Europese uitlatingen van de president pervers. Hij wees erop dat de Amerikaanse democratie draait om vrijheid en zelfbeschikking: ,,Het is dan ook hypocriet dat Amerika ons vraagt onze democratie ondergeschikt te maken. Dat zouden ze zelf in geen miljoen jaar doen."

Mediacampagne

Volledig scherm
Obama en Cameron zitten op een lijn: geen Brexit. © EPA

De speech van Obama is de culminatie van een week waarin de Amerikanen vol in het Brexit-debat doken. In de zorgvuldig geplande mediacampagne spraken steeds meer Amerikaanse prominenten zich uit tegen een Brits vertrek: grote bedrijven, maar ook (voormalig) bewindslieden. Acht oud-ministers van Financiën van de VS - zowel Democraten als Republikeinen - schreven zelfs een open brief in de Britse krant The Times, waarin ze waarschuwden dat de onderlinge relatie dan onder druk zou komen te staan. En, waarschuwden ze: ,,Een Brexit zou een risicovolle gok zijn. Het zal Londen als financieel centrum schaden."

Machtige medestander
Groot-Brittannië is al jarenlang de belangrijkste bondgenoot van Amerika in Europa, een verhouding die voor beide kanten voordelen oplevert. De Amerikanen hebben een spreekbuis in Europa, de Britten een machtige medestander op het wereldtoneel.

Het Leave-kamp benadrukt dan ook graag dat ze de 'speciale relatie' met de VS belangrijker vinden dan de verhouding met de EU. Maar of die verhoudingen na een eventueel Brits vertrek net zo goed blijven als nu, dat is de vraag.

President Obama zei vrijdag dat de speciale relatie tussen de twee landen zich zou voortzetten, wat er ook gebeurt. Maar na een week pro-EU-campagne van Obama en de zijnen is een ding duidelijk: die relatie zal wel degelijk veranderen, als het tot een Brexit komt.

Bekijk hier de fotoreeks van Obama's bezoek aan het Verenigd Koninkrijk.