Volledig scherm
President Barack Obama op arhiefbeeld © AP

Obama creëert grootste zeereservaat ter wereld

President Barack Obama verviervoudigt de oppervlakte va het Papahnaumokukea Marine National Monument. Het wordt daarmee het grootste zeereservaat ter wereld. Het is zijn laatste stap in de strijd tegen klimaatverandering. Dat meldt het Witte Huis vandaag.

Het zeereservaat wordt vergroot tot 1,5 miljoen vierkante kilometer. In dat gebied rond de eilanden van Obama's geboortestaat is commerciële visserij niet langer toegestaan. In het gebied komen zo'n 7000 levende organismen voor, inclusief het oudste ter wereld: een koraal met een leeftijd van 4265 jaar oud.

Klimaatverandering
De strijd tegen klimaatverandering moest een van de centrale thema's van Obama's presidentschap worden, maar veel initiatieven liepen vast in het door Republikeinen gedomineerde Congres en in rechtszaken. Wel maakte hij gebruik van zijn presidentiële bevoegdheden om op eigen kracht meer dan 100 miljoen hectare land en zee tot beschermd gebied te verklaren.

Het natuurmonument werd in 2006 opgericht door de toenmalige president George W. Bush. Het gold destijds als het grootste zeereservaat ter wereld. Het initiatief kreeg wereldwijd navolging en andere zeereservaten overtroffen later Papahnaumokukea in oppervlakte. Met de actie van Obama krijgt het die status terug.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement