Volledig scherm
© afp

Obama feliciteert Clinton met winst in voorverkiezingen

De Amerikaanse president Barack Obama heeft Hillary Clinton gefeliciteerd met het behalen van het benodigde aantal gedelegeerden voor de Democratische presidentsnominatie. Dat maakt het Witte Huis vanochtend (Nederlandse tijd) bekend.

,,Haar historische campagne heeft miljoenen mensen geïnspireerd en ligt in de lijn van haar levenslange strijd voor families in de middenklasse en kinderen'', schreef woordvoerder van het Witte Huis Josh Earnest volgens persbureau Reuters in een statement.

Obama sprak ook met Bernie Sanders, de concurrent van Clinton in de strijd om de presidentsnominatie. Obama en Sanders gaan morgen om de tafel, aldus Earnest. ,,De president bedankt de senator voor het stimuleren van miljoenen Amerikanen met zijn inzet voor thema's als economische ongelijkheid.''

Quote

We hebben geschiede­nis geschreven

Hillary Clinton
Volledig scherm
© REUTERS

Winnaar
Eerder vandaag riep Clinton zichzelf al uit tot winnaar van de Democratische voorverkiezingen voor het presidentschap. Dat deed ze nadat duidelijk werd dat ze de voorverkiezingen in de staat New Jersey had gewonnen.

,,We hebben geschiedenis geschreven. Samen hebben we de nominatie veilig gesteld'', schreef ze in een e-mail aan haar achterban. ,,Voor het eerst zal een vrouw de kandidaat zijn van een grote partij om de president van de Verenigde Staten te worden'', aldus Clinton, die het een mijlpaal noemt in de Amerikaanse geschiedenis. Tevens bedankte ze haar rivaal, Bernie Sanders, voor de campagne die hij heeft gevoerd.

Volgens berekeningen van CNN heeft Clinton de meerheid van de kiezers achter zich in New Jersey. Ook in New Mexico, Californië en South Dakota is ze uitgeroepen tot winnaar, terwijl de staten North Dakota en Montana naar Sanders gingen.

Sanders gaf vanochtend aan hij de strijd om de nominatie niet op te geven en te vechten voor elke stem en gedelegeerde. Zijn politieke kruistocht zal hij tot aan de conventie in juli volhouden.

Supergedelegeerden
Persbureau AP, dat eerder al als eerste becijferde dat Donald Trump de voorverkiezingen bij de Republikeinen had gewonnen, schreef gisteren al dat de voormalig first lady en minister van Buitenlandse Zaken in de VS de winnaar was van de Democratische voorverkiezingen.

Door de stemmen van de supergedelegeerden mee te tellen heeft Clinton meer dan de benodigde 2383 gedelegeerden achter zich voor de presidentsnominatie.

Volledig scherm
© EPA