Volledig scherm
Foto ter illustratie. Van Barack Obama die de verpleegsters van het Emory University Hospital in Atlanta kust, zijn geen beelden vrijgegeven. © Archiefbeeld AFP

Obama kust verpleegster in strijd tegen ebola-angst

De angst voor ebola groeit in Amerika nu er een tweede verpleegster met ebola in quarantaine is geplaatst. In een offensief tegen die angst heeft president Barack Obama het Amerikaanse volk laten zien dat er niets te vrezen valt. In een ziekenhuis in Atlanta kuste en knuffelde hij meerdere verpleegkundigen die ebola-patiënten verzorgen.

Quote

Het hele Witte Huis kan straks in quarantai­ne

Twitteraar Beck

Barack Obama bracht zijn bezoek gisteren ter sprake. Hij zei geen angst te hebben gehad toen hij vorige maand een bezoek bracht aan het Emory University Hospital in Atlanta. In het ziekenhuis werden drie patiënten die in Afrika ebola opliepen succesvol behandeld. 'Ik schudde de handen van de zusters en knuffelde en kuste hen vanwege hun dankbare werk', aldus Obama tijdens een overleg in het Witte Huis. 'Ze volgden de protocollen en wisten wat ze deden, ik voelde mij dan ook compleet veilig.'

De president van de Verenigde Staten probeert met deze 'onthulling' het volk te kalmeren, maar het lijkt averechts te werken. Op Twitter wordt geschokt gereageerd. 'Hoeveel ratelslangen kun je zoenen voordat ze terugzoenen? Ben je bereid dat risico te nemen', vraagt een Amerikaan zich af. 'Het hele Witte Huis kan straks in quarantaine,' merkt iemand anders op.

Ook stellen sommigen vraagtekens bij de actie. Zij denken dat de president de verpleegsters eerst aan een bloedtest heeft onderworpen en ze pas te hebben gekust na een negatieve testuitslag.

Ontslagen huishoudster
De ernstige infectieziekte houdt de gemoederen in Amerika flink bezig. Het uit zich in verschillende incidenten, zo blijkt onder meer uit een verhaal op TMZ van de ontslagen huishoudster Vilma. NBC-presentatrice Nancy Snyderman, die regelmatig verslag doet over ebola, zou de oorzaak zijn van haar ontslag.

Zij bezocht samen met haar cameraploeg een lokaal restaurant in Hopewell, New Jersey. De omgeving raakte in paniek, omdat Snyderman en haar collega's onlangs hadden samengewerkt met een Liberische cameraman die ebola had opgelopen. Het leidde ertoe dat de zus van de chefkok van het restaurant, een werkster in de stad, haar baan verloor.

Toen haar werkgevers namelijk vernamen dat Snyderman het restaurant van haar broer had bezocht, werd Vilma, die al jaren voor de familie werkte, op staande voet ontslagen.

Volgens gezondheidsinstanties hebben de gasten in het restaurant echter geen enkel risico gelopen, maar de omwonenden wilden dit niet aannemen.

Overigens kwam Snyderman door haar actie zwaar onder vuur te liggen. Vanwege hun werkzaamheden in 'ebola-gebied' hielden de presentatrice en haar ploegleden zich aan een zelfopgelegde quarantaine. Met haar bezoekje schond Snyderman de gemaakte afspraken. Ze ging door het stof en bood haar excuses aan.

Wie is die man zonder beschermende kleding?
Een ander incident had plaats op Twitter met de hashtag #clipboardguy. Er ontstond beroering toen er beelden vrijkwamen van de tweede besmette verpleegster, die onlangs met een vliegtuig van Ohio naar Dallas vertrok om daar een behandeling tegen ebola te ondergaan.

De vrouw werd in beschermende kleding geassisteerd naar het vliegtuig, maar niet iedereen droeg zo'n pak, zo constateerde de media en menig twitteraar. In het kielzog van de assistenten liep namelijk een man in zijn alledaagse outfit. Een woordvoerder van Centers for Disease Control en Prevention (CDC) probeerde het tumult met de volgende verklaring weg te nemen. De man, die geen assisterend werk deed, hield volgens hem een geschikte afstand van de patiënt Amber Vinson en daarnaast droeg zij wel een beschermend pak.

Volledig scherm
Een foto van de man die ebola-patiënt Amber Vinson volgt in zijn alledaagse outfit. © reuters