Volledig scherm
Chelsea Manning. © AP

Obama laat klokkenluider Chelsea Manning vervroegd vrij

UpdateDe Amerikaanse ex-militair en WikiLeaks-klokkenluider Chelsea Manning wordt vervroegd vrijgelaten uit de gevangenis na een besluit van de aftredende Amerikaanse president Barack Obama. Dit heeft het Witte Huis vandaag in Washington laten weten.

Volledig scherm
Manning in 2013. © AFP

De 29-jarige voormalig militair analist werd in augustus 2013 veroordeeld tot een celstraf van 35 jaar omdat zij in 2010 meer dan 700.000 vertrouwelijke diplomatieke documenten en geheime video's doorspeelde aan WikiLeaks. Er werd toen gesproken over het grootste lek van geheime data in de Amerikaanse geschiedenis. Manning komt dankzij de gratieverlening van Obama al op 17 mei aanstaande vrij.

Hormonale behandeling
Manning, die ten tijde van haar veroordeling nog door het leven ging als Bradley Manning, kreeg vanwege haar genderdysforie van de rechter toestemming om in de gevangenis een hormonale behandeling te ondergaan om van geslacht te kunnen veranderen. Maar het leger weigerde daar in eerste instantie aan mee te werken. Na een lange juridische strijd, een hongerstaking en zelfmoordpogingen kreeg ze alsnog hun zegen.

Assange
Wikileaks-oprichter Julian Assange gaf eerder deze week aan dat hij zichzelf zou laten uitleveren aan de Verenigde Staten als de Amerikaanse president Barack Obama in zijn laatste dagen als president gratie zou verlenen aan Manning. Assange verblijft al sinds juni 2012 in de Ecuadoraanse ambassade in Londen om een uitlevering aan Zweden te vermijden. In dat land lopen twee aanklachten voor verkrachting, maar Assange ontkent de feiten. Het is nog onduidelijk of hij de daad bij het woord voegt.

WikiLeaks heeft opgetogen gereageerd op de vervroegde vrijlating. Op Twitter speekt de organisatie van 'een overwinning'.

Amnesty International
Ook Amnesty International reageerde op de vrijlating, en noemt het 'een te late maar positieve stap voor de mensenrechten'. ,,President Obama heeft haar straf terecht ingekort, maar het is veel te laat. Het is schandalig dat ze jarenlang wegkwijnde in de gevangenis, terwijl degenen over wie de informatie ging nog steeds niet voor de rechter werden gebracht'', zei Margaret Huang, de directrice van de Amerikaanse afdeling van de organisatie in een verklaring.

Amnesty International ijverde ook voor de vrijlating van klokkenluider Edward Snowden, en verzamelde daarvoor meer dan een miljoen handtekeningen. Enkele dagen geleden liet het Witte Huis echter weten dat Snowden 'veel en veel gevaarlijker is' dan Manning.

Niet iedereen reageert overigens positief. Paul Ryan, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigen, noemt de beslissing van Obama 'ronduit een schande'. Volgens Ryan schept het een gevaarlijk precedent 'als gratie wordt verleend aan mensen die de nationale veiligheid in gevaar brengen'.