Volledig scherm
Mensen uit Sinjar sloegen op de vlucht nadat IS hun stad belegerde. Op deze foto rusten mensen uit tijdens hun vlucht naar semi-autonome Koerdische gebieden. Inzetje: Barack Obama. © AFP, EPA

Obama overweegt aanvallen op IS om Yezidi's te redden

UpdateOp een berg bij de stad Sinjar in Irak zitten ongeveer 40.000 wanhopige Yezidi's gevangen. Als ze de berg verlaten worden ze gedood door strijders van de Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS), als ze blijven, zullen ze sterven van de honger en dorst. De eerste doden, waaronder 40 kinderen, zijn inmiddels een feit. Hulp is wellicht dichtbij: de Amerikaanse president Barack Obama overweegt luchtaanvallen of voedseldroppings om de vluchtelingen te redden.

Volledig scherm
© AFP
Quote

Verschil­len­de kinderen zijn al gestorven en begraven in de bergen. Alle vrouwen geven hun melk aan de kinderen, of ze nou Yezidi, moslim of christen zijn

Abu Abbas (55) die vluchtte naar Koerdistan
Volledig scherm
Rookwolken tijdens gevechten tussen Koerdische troepen en militanten van IS. © REUTERS
Volledig scherm
Barack Obama. © epa
Volledig scherm
Een Yezidi familie uit Irak vluchtte naar de Koerdische stad Dohuk. © afp
Volledig scherm
In Bagdad hield Vian Dakheel, de vertegenwoordiger van de Yezidi's in het parlement een emotioneel betoog voor de vluchtelingen. © YouTube
Quote

Mijn mensen worden afgeslacht. Onze hele religie wordt van de aarde geveegd. Dit alles onder het mom 'er is geen andere God dan Allah'

Vian Dakheel, vertegenwoordiger van Yezidi's in het Iraakse parlement
Volledig scherm
Een vrouw uit Sinjar vluchtte naar de Koerdische stad Dohuk. © afp
Volledig scherm
Een Koerdische soldaat bidt tijdens zijn missie rondom Sinjar. © reuters
Volledig scherm
Vrouwen Sinjar vluchtten naar de Koerdische stad Dohuk waar ze in een schoolgebouw zijn opgevangen. © afp
Quote

Shabaks, Turkmenen, Yezidi's en Christenen, niemand is veilig voor IS

Analisten in Washington Post
Volledig scherm
Yezidi's uit Sinjar slaan massaal op de vlucht voor IS. © reuters
Volledig scherm
Een familie uit Sinjar op de vlucht voor IS. © reuters
Volledig scherm
Koerdische troepen beveiligen de omgeving. © REUTERS

De slachtoffers kunnen vanwege de rotsachtige grond niet begraven worden. Ze krijgen noodgedwongen een graf van stenen. 'Dit is een immens grote tragedie die effect heeft op het leven van duizenden mensen,' vertelt VN-woordvoerder Davis Swanson vandaag vanuit Irak. 'Er is een groot tekort aan essentiële levensbehoeftes als water, voedsel, onderdak en medicijnen.'

Swanson laat aan persbureau Reuters weten dat in de afgelopen 24 uur enkele mensen zouden zijn gered door Koerdische milities, maar hij kon geen indicatie geven van de aantallen.

De Iraakse regering probeert water en eten te droppen op de berg, maar lang niet iedereen kan worden bereikt. Er is niet genoeg, veel verpakkingen gingen kapot wanneer ze op de harde rotsgrond vielen of kwamen in handen van IS.

Obama overweegt ingrijpen
Na de woorden van Swanson gaven twee bronnen bij de Amerikaanse regering aan dat president Barack Obama overweegt luchtaanvallen of voedseldroppings uit te voeren in het gebied en zo de vluchtelingen te helpen. 'Er kan daar een humanitaire catastrofe plaatsvinden', aldus een regeringsmedewerker.

Een beslissing van de president zou 'aanstaande' zijn. Obama zou verschillende mogelijkheden om in te grijpen met zijn nationale veiligheidsteam hebben besproken. Bombardementen en het afwerpen van voedsel en medicijnen in Irak worden niet uitgesloten.

Afgeslacht
Militanten van de IS veroverden dit weekend de stad Sinjar. De stad is al eeuwen de thuishaven van de Yezidi's. Zij vormen een van de oudste geloofsgemeenschappen van het Midden-Oosten, maar worden door extremisten beschouwd als duivelsaanbidders.

Tijdens hun opmars in Syrië en Irak toont IS tot nu toe geen enkele genade voor mensen die andere religies aanhangen. Shabaks, Turkmenen, Yezidi's en christenen, niemand is volgens analisten veilig voor IS, zo meldt Washington Post. Hoewel veel conflicten in Irak gingen tussen soennitische en sjiitische moslims is de strijd van het soennitische IS anders. Iedereen, zelfs, soennieten die de waarden van de extreem religieuze en terroristische groep niet delen, zijn de vijand.    

Reden voor de meerderheid van de 300.000 Yezidi's in Sinjar om tijdens de belegering te vluchten. Sommigen kwamen aan in kampen in de semi-autonome Koerdische gebieden, anderen zochten hun heil op de berg.

Daar kunnen ze nu geen kant op. Verlaten ze de berg dan lopen ze het risico afgeslacht te worden door IS. Veel van hun stadsgenoten die achterbleven in Sinjar ondergingen hetzelfde lot. IS plaatste dinsdag foto's op sociale netwerksites waarop te zien is hoe mannen in een rij op de grond worden gelegd en van achteren door het hoofd worden geschoten. Onder één van deze zeer expliciete foto's staat het commentaar 'vermoord ze als je ze vindt' geschreven.

Geen hulp
Achterblijver Khuldoon Atyas die de gewassen van zijn familie bewaakt, vertelt vanuit Sinjar dat hem wordt opgedragen zich te bekeren of anders te sterven. 'Niemand komt ons helpen,' vertelt hij aan The Guardian.

Vanuit de bergen laat vluchteling Nafi'ee, een van de weinigen van wie de telefoon nog batterij heeft, weten: 'Er is nauwelijks eten, er zijn geen wapens en er is geen water. We hebben een stuk brood dat we met zijn tienen moeten delen. We moeten twee kilometer lopen om water te halen. Gisteren waren er enkele luchtaanvallen tegen de jihadisten, maar die maakten geen verschil.'

Ook de 23-jarige Shibab Balki kon dinsdag nog communiceren met de buitenwereld. 'Ik zag de dode lichamen met met mijn eigen ogen,' klinkt het.

Abu Abbas, een 55-jarige ambtenaar die vluchtte naar Koerdistan vertelt aan persbureau AFP dat zijn kinderen en familie gevangen zitten. 'Het grootste probleem is nu dat er geen eten is. Ze jagen op kleine dieren in de bergen en eten alles wat ze kunnen vinden. Verschillende kinderen zijn al gestorven en begraven in de bergen. Alle vrouwen geven hun melk aan de kinderen, of ze nou Yezidi, moslim of christen zijn.'

40 kinderen dood
Zeker 500 Yezidi's waaronder de 40 kinderen stierven tijdens de belegering de afgelopen dagen. En het is nog niet voorbij. 'De stress is enorm: uitdroging, vermoeidheid, mensen die dagen hebben gelopen. De fysieke impact voor de kinderen is heel groot, laat staan de psychologische impact,' zo uit Unicef-woordvoerder Juliette Touma haar zorgen.

Genocide
In Bagdad hield Vian Dakheel, de vertegenwoordiger van de Yezidi's in het parlement een emotioneel betoog voor haar volk. Ze vroeg of iemand alsjeblieft naar haar wilde luisteren. Ze vertelde dat vrouwen door IS als seksslaven worden gebruikt en dat kinderen door uitdroging en honger sterven. 

'Mijn mensen worden afgeslacht. Onze hele religie wordt van de aarde geveegd. Dit alles onder het mom 'er is geen andere God dan Allah'. Er is een genocide onder de Yezidi's gaande. Broeders, los van alle politieke conflicten, er is humanitaire solidariteit nodig. Ik spreek hier in de naam humaniteit: red ons! Red ons!'.

Oproep Paus
De internationale gemeenschap moet zich inzetten om christenen te beschermen die in Noord-Irak door terreurbeweging Islamitische Staat worden verdreven. Dat heeft paus Franciscus vandaag gezegd. Het kerkhoofd vindt dat buitenlandse regeringen humanitaire steun aan de vervolgde christenen moeten geven.

Franciscus verzocht de internationale gemeenschap 'een einde te maken aan het zich ontluikende humanitaire drama en maatregelen te nemen om mensen te beschermen die door geweld worden bedreigd'. Vooral 'ontheemden en mensen die afhankelijk zijn van de solidariteit van anderen' moeten de hulp krijgen die zij nodig hebben, aldus de paus.

Naar Turkije
In Turkije zijn tot nut toe 150 Yezidi's toegelaten. Duizenden Irakezen, merendeels leden van de etnische Yezidi-minderheid, zijn gisteravond naar de Turkse grens gevlucht. Turkse functionarissen meldden donderdag dat er rond de 150 Yezidi's zijn toegelaten.

'Degenen met een paspoort zijn de grens overgestoken, maar de duizenden die dat niet hebben wachten aan de andere kant van de grens', zei de burgemeester van een plaats in Zuidoost-Turkije waar Yezidi's zijn ondergebracht.