Volledig scherm
De voormalige Amerikaanse president Barack Obama. © AP

Obama pleit voor gematigde koers binnen de Democratische Partij

Volgens de voormalige Amerikaanse president Barack Obama moet de Democratische Partij opletten voor een te linkse koers. Dat zou de kiezers kunnen afschrikken bij de presidentsverkiezingen van 2020 aldus Obama.

,,De gemiddelde Amerikaan denkt niet dat we het hele systeem moeten afbreken en weer opbouwen”, zei Obama in Washington tijdens een evenement. ,,En ik denk dat het belangrijk is om dat niet uit het oog te verliezen.” Hij wijst erop dat grote groepen kiezers ‘niet worden gedreven door dezelfde denkbeelden die je ziet op bepaalde linkse tijdlijnen op Twitter, of in het activistische deel van onze partij’.

De meer gematigde Democraten waarschuwen al langer dat een te linkse kandidaat bij de presidentsverkiezingen van 2020 het niet zal winnen van de huidige - Republikeinse - president Donald Trump. 

Tijdens het evenement dat gisteren plaatsvond in Washington D.C. noemde Obama geen namen, maar vermoedelijk doelde hij op Elizabeth Warren en Bernie Sanders, schrijft de BBC. Warren en Sanders pleiten onder meer voor forse veranderingen in de gezondheidszorg en het migratiebeleid. Ook willen ze beiden dat studeren gratis wordt. 

Op Twitter reageren links georiënteerde Democraten met de ironische hashtag #TooFarLeft (‘te links’) op de uitspraken van Obama. De hashtag werd gelanceerd door Peter Daou, de voormalige adviseur van Hillary Clinton. Daou vindt het onzinnig dat verregaande maatregelen om bijvoorbeeld economische ongelijkheid terug te dringen en gezondheidszorg beschikbaar te stellen voor alle inwoners te worden gezien als ‘te links'.