Volledig scherm
De Amerikaanse president Barack Obama stapt in de nacht van donderdag op vrijdag uit de de Air Force One in Londen. © afp

Obama tegen Britten: blijf bij de EU

De Amerikaanse president Barack Obama spoort de Britten aan een hechte band met andere Europese landen te behouden. Dat heeft hij in de nacht van donderdag op vrijdag gezegd, bij het begin van zijn officiële bezoek aan Groot-Brittannië.

Obama zal bij zijn bezoek de verjaardag van koningin Elizabeth vieren, en dineren met prins William en zijn vrouw Kate. Maar het echte doel van zijn reis bleek op het moment dat zijn vliegtuig rond middernacht landde. De krant de Daily Telegraph zette meteen een opiniestuk van de Amerikaanse president online dat pleit tegen een Brexit. Volgens Obama staan de Britten sterker in de strijd tegen terrorisme als ze bij de Europese Unie (EU) blijven.

Over ruim twee maanden is er een referendum over een mogelijke exit uit de EU. 'Ook al koesteren alle landen hun onafhankelijkheid, de landen die hun invloed het meest efficiënt aanwenden, zijn de landen die dat in de collectieve samenwerking doen die de moderne problemen vereisen', zo schrijft de Amerikaanse president in de Britse krant. 'Deze samenwerking is veel effectiever als die zich uitstrekt over Europa.' Obama noemt voorbeelden van de manier waarop Europese landen van elkaar profiteren: het delen van inlichtingen en maatregelen tegen terrorisme, het creëren van werkgelegenheid en economische groei.

Inmenging
De Amerikaanse regering is fel gekant tegen een Brexit. Ze is bang dat het de westerse wereld verzwakt en zou zich zorgen maken over hoe dat de Amerikaanse rol in Europa verandert. Obama blijft drie dagen in Londen, en zijn vrouw Michelle schuift ook aan. Ze zullen de 90ste verjaardag van koningin Elizabeth vieren met een lunch. Obama heeft ook gesprekken gepland met de Britse premier David Cameron. Het is het vijfde officiële staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk.

De inmenging van Obama valt niet bij alle Britten even goed. Brexit-voorstander en Londense burgemeester Boris Johnson zei voorafgaand aan het staatsbezoek dat de kritiek van de Amerikanen hypocriet is. Ook andere politici hebben bij de Amerikaanse ambassadeur in Londen laten weten niet gediend te zijn van de mening van Obama.