Volledig scherm
© afp

Obama: We takelen IS toe en verslaan ze

UpdateDe Amerikaanse president Barack Obama doet in een toespraak op woensdag uit de doeken hoe hij Islamitische Staat (IS) in het Midden-Oosten wil bestrijden. Hij heeft dit vandaag bekendgemaakt. Hij gaf aan in het offensief tegen IS te gaan, maar niet met troepen op de grond.

Obama zei dat hij zijn land 'voorbereidt op de bestrijding van de dreiging van Islamitische Staat en de manier waarop die uiteindelijk wordt verslagen. We takelen IS toe, verkleinen zijn grondgebied en verslaan ze', zei Obama tegen NBC. Hij kreeg veel kritiek toen hij vorige maand desgevraagd zei nog geen strategie tegen IS te hebben.

De VS staan vanuit de lucht al Iraakse regeringstroepen en Iraakse Koerden bij in hun strijd tegen de soennitische extremisten die sinds juni vanuit Syrië grote delen van Irak hebben ingenomen.

Vandaag voerden de Amerikanen luchtaanvallen uit bij een stuwdam in de rivier de Eufraat circa 220 kilometer ten noordwesten van Bagdad. Het was volgens waarnemers waarschijnlijk de eerste keer dat Amerikaanse vliegtuigen in dit westelijke deel van Irak aanvallen uitvoerden op posities van IS. De jihadisten bedreigen er regeringstroepen op de Haditha-stuwdam.

Arabische liga keert zich tegen IS
De Arabische Liga heeft besloten gezamenlijk maatregelen te nemen om jihadisten van Islamitische Staat en andere terroristische groeperingen te bestrijden. Ze nemen zich volgens voorzitter Nabil al-Araby voor 'krachtige politieke, militaire en economische stappen' te zetten. De ministers van Buitenlandse Zaken van de Arabische landen waren in de Egyptische hoofdstad bijeen. De Egyptenaar al-Araby betreurde in zijn openingstoespraak dat 'de meningsverschillen binnen de organisatie de doelmatigheid van de Arabische Liga verlammen, terwijl die werd opgericht ten behoeve van de Arabische landen'.

  1. Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politiehond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politie­hond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Politieagenten in de Amerikaanse plaats Pasco dachten aanvankelijk dat straathondje Eddie door een auto was aangereden toen ze hem vonden. Het dier was blind aan een oog en zwierf al een maand over straat. Een dierenarts ontdekte dat de pup een tumor heeft en daardoor minder dan een jaar te leven. Voorzien van een eigen uniform, compleet met insignes, schittert Eddie nu als politiehond.