Volledig scherm
Vertrekkend president Obama © AFP

Obama wil duidelijkheid over bron cyberaanvallen

UpdateNog voordat Barack Obama het Witte Huis verlaat, wil hij van zijn inlichtingendiensten een onderzoeksrapport krijgen over cyberaanvallen en buitenlandse inmenging in de aanloop naar de presidentsverkiezingen.

Volledig scherm
Poetin © REUTERS

Volgens de Washington Post heeft Rusland niet alleen invloed uitgeoefend op de verkiezingen, maar hebben de hackers ook bewust geprobeerd Donald Trump in het zadel te helpen. Dat zou blijken uit een onderzoek van de CIA.

Obama heeft de diensten nu opdracht gegeven een 'volledig overzicht' te maken, zei zijn binnenlandse veiligheidsadviseur Lisa Monaco.

Trump reageerde meteen gepikeerd op de berichten. ,,Deze mensen bij de CIA zijn dezelfde mensen die beweerden dat Saddam Hoessein over massavernietigingswapens beschikte. De verkiezingen zijn al lang en breed voorbij, laten we vooruit kijken en Amerika weer groots maken.''

Op 20 januari neemt Obama afscheid als president van de VS en neemt Donald Trump, die op 8 november won, het over. Trumps Democratische rivaal Hillary Clinton heeft tijdens de campagne veel last gehad van hackers.

Wikileaks
Die stalen duizenden e-mails van de top van haar Democratische Partij en van haar campagnechef John Podesta. Via WikiLeaks kwamen de mails op straat te liggen.

Functionarissen binnen de Amerikaanse diensten hebben herhaaldelijk gezegd dat hackers vanuit Rusland hebben toegeslagen. De FBI doet daar al langer onderzoek naar. De Russen op hun beurt ontkennen de beschuldigingen. ,,De VS hacken is niet in het belang van Rusland'', zei Poetin daarover.

Ook zei de Russische president dat Amerika mogelijk zelf achter de hacks zat. ,,Het is makkelijker om de aandacht op Russische hackers en spionnen te vestigen dan binnenlandse problemen op te lossen", zei hij.