Volledig scherm
Arash (geruite blouse, voorgrond) en Armin op weg naar de rechtszaal. © EPA

‘Oberschoppers’ Praag veroordeeld tot 5,5 en 5 jaar cel

De Nederlandse broers Armin N. en Arash N. die vorig jaar een ober in Praag zwaar toetakelden, zijn vandaag in hoger beroep veroordeeld tot celstraffen van respectievelijk 5,5 en 5 jaar. Het hof acht zware mishandeling bewezen. De mannen mogen tien jaar lang Tsjechië niet meer in.

Het Openbaar Ministerie had eerder vanochtend een straf van tenminste 9 en 8 jaar geëist en sprak van een poging tot moord op de ober. Het hof ging daar echter niet in mee.

Als de straf onherroepelijk is, kunnen de broers ervoor kiezen deze in Nederland uit te zitten. Echter gaven hun advocaten na afloop aan mogelijk een reden voor cassatie te zien. „Ze zijn opgelucht dat het geen hogere straf is, maar we denken dat een deel van het letsel door de val komt die de ober voor het gevecht maakte. Daarom overwegen we cassatie”, aldus de advocaat na afloop. Hij gaat dat met de broers bespreken. In cassatie wordt alleen naar procedurele fouten gekeken, de zaak wordt niet opnieuw behandeld.

Straffen

Eerder dit jaar werden de broers door de rechtbank nog veroordeeld tot een gevangenisstraf van respectievelijk vijf en zes jaar voor het toebrengen van zwaar letsel bij de ober en voor ordeverstoring. De rechter besliste ook dat ze de komende tien jaar het land niet meer in mogen. Zowel het OM als de broers gingen in beroep.

Armin N. (29 jaar) kreeg vandaag opnieuw de zwaarste straf opgelegd. Er wordt hem ook nog een ander geweldsdelict verweten, namelijk een vechtpartijtje in een disco de avond voor het incident met de ober. Hij vertelde het hof dat hij veel spijt heeft. „Ik ben erg teleurgesteld in mezelf dat ik hierin terecht ben gekomen.” De 32-jarige Arash N. erkende dat hij ‘buitensporig’ en ‘impulsief’ heeft gereageerd. Maar, benadrukte hij: „Ik ben dit gevecht niet begonnen en kan daar dus niet verantwoordelijk voor worden gehouden.”

Vrijgezellenfeest

De broers waren vorig jaar april met een groep van in totaal zeven vrienden in de Tsjechische hoofdstad om het vrijgezellenfeest van een van de mannen te vieren. Twee vrienden kregen ruzie met het personeel van een restaurant omdat ze op het terras zelf meegenomen bier dronken. Die ruzie liep uit de hand. 

De toegesnelde ober Miroslav Vitek werd zo zwaar afgetuigd dat hij onder meer een gebroken oogkas, een gebroken kaak en een verbrijzelde enkel opliep. Het gaat nog altijd niet goed met hem, hij heeft niet meer kunnen werken sinds de mishandeling. Het hof oordeelde dat de broers hem een schadevergoeding van omgerekend bijna 70.000 euro moeten betalen.

Bekijk hieronder de camerabeelden van de vechtpartij: