Volledig scherm
Supporters van Museveni bedanken hem voor het tekenen van de anti-homowet. © REUTERS

Oegandese minister: 'Homo's hebben recht op medische zorg'

De Oegandese minister van Volksgezondheid, Ruhakana Rugundu, heeft beloofd dat homo's in zijn land door medisch personeel niet gediscrimineerd zullen worden.

Volgens Rugunda is een clausule die medisch personeel verplicht om homoseksuelen aan te geven bij de politie geschrapt uit de omstreden anti-homowet die maandag door president Museveni werd ondertekend. Dat verklaarde hij tegenover persbureau AP.

Prominente homoactivisten stellen echter dat de realiteit in het land heel anders is. Pepe Julian Onziema zegt dat bekende homoseksuelen voortdurend gediscrimineerd en misbruikt worden. Hij is zelf verschillende malen geweigerd door medici. Ze hielpen anderen wel en roddelden ondertussen over zijn geaardheid.

Gevaar voor HIV-bestrijding
Hulporganisaties waarschuwden eerder al dat de nieuwe wet, die een levenslange gevangenisstraf hanteert op 'verzwaarde homoseksualiteit', een desastreus effect zal hebben op de HIV-bestrijding in het land.

Ongeveer 1,5 miljoen Oegandezen, zo'n 7,2 procent van de volwassen populatie, is besmet met aids. Hoewel precieze cijfers ontbreken, is bekend dat HIV onder homomannen in Oeganda significant vaker voorkomt dan onder hetero's.