Volodimir Zelenski is niet onder de indruk van het telefoontje van president Trump.
Volledig scherm
Volodimir Zelenski is niet onder de indruk van het telefoontje van president Trump. © AP

Oekraïense president over Trump: Alleen mijn zoon kan mij onder druk zetten

De Oekraïense president Volodimir Zelenski zegt dat niemand hem onder druk kan zetten behalve zijn zoon. Hij antwoordde dat op de vraag van journalisten of de Amerikaanse president Donald Trump hem tijdens een telefoongesprek in juli onder druk had gezet.

Trump maakt zich niet druk over het telefoontje met Zelenski.
Volledig scherm
Trump maakt zich niet druk over het telefoontje met Zelenski. © EPA

,,Niemand kan druk op mij uitoefenen omdat ik de president ben van een onafhankelijke staat,” vertelde Zelenski in New York. ,,De enige persoon die druk op me kan uitoefenen ... is mijn zoon, die zes jaar oud is”, zei Zelenski vanochtend voorafgaand aan een ontmoeting met Trump.

Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben gisteren een formeel onderzoek voor een afzettingsprocedure tegen Trump gestart. Ze beschuldigen hem ervan Oekraïne te hebben gevraagd onderzoek te doen naar mogelijke corruptie door de potentiële presidentskandidaat Joe Biden en diens zoon in de aanloop naar de verkiezingen van volgend jaar.

Transcriptie

Een klokkenluider uit de inlichtingendiensten trok aan de bel over beloften die Trump aan een buitenlandse leider zou hebben gedaan. ,,Ze hebben de transcriptie van het telefoongesprek niet eens gelezen’’, reageerde Trump woedend via Twitter. De president, voor wie nu een afzettingsprocedure dreigt, heeft het onderzoek afgedaan als een heksenjacht.

Voor vandaag heeft het Witte Huis aangekondigd een transcriptie van het gesprek tussen Trump en Zelenski openbaar te zullen maken. ‘Een vriendelijk en totaal gepast gesprek’’, volgens Trump, die ervan uitgaat dat de zaak juist in zijn voordeel zal werken. ,,Ze gaan de verkiezingen verliezen’’, zei hij over de Democraten. ,,Dit is een voortzetting van de heksenjacht.’’