President Poroshenko aan het woord tijdens de Navo-top
Volledig scherm
President Poroshenko aan het woord tijdens de Navo-top © REUTERS

Oekraïne geeft NAVO-lidmaatschap niet op

Oekraïne geeft zijn aspiraties om NAVO-lid te worden niet op. Het zorgt nu eerst dat het aan alle normen voldoet, 'en daarna is het besluit aan de Oekraïense bevolking', aldus president Pedro Poroshenko aan het slot van een tweedaagse Navo-top in Warschau.

Quote

De Navo heeft de deur in 2008 voor ons opengezet, we moeten nu alleen nog aan de voorwaar­den voldoen

Pedro Poroshenko

Topman Jens Stoltenberg van het bondgenootschap geeft steevast een dubbel antwoord op vragen over een Oekraïens lidmaatschap. Eén: het staat niet op de agenda en Oekraïne zelf vraagt er op dit moment niet om. En twee: het is uitsluitend aan Oekraïne en aan de 28, straks 29-NAVO-landen (met Montenegro erbij) om daarover te besluiten, en aan niemand anders.

Stoltenberg zei dat ook vanmiddag weer, de vraag van een Oekraïense journaliste beantwoordend. Maar daarop pakte Poroshenko de microfoon. ,,De NAVO heeft de deur in 2008 voor ons opengezet, we moeten nu alleen nog aan de voorwaarden voldoen. En daarmee zijn we de afgelopen twee jaar harder opgeschoten dan in de 20 jaar daarvoor."

Deur open
De Oekraïense president doelde daarmee op de geruchtmakende NAVO-top in Boekarest, die de deur voor zowel Oekraïne als Georgië openzette. Poetin, ook aanwezig in Boekarest, spoog vuur en stuurde nog datzelfde jaar soldaten naar Georgië (Abchazië en Zuid-Ossetië).

Stoltenberg deed vanmiddag een dringend beroep op Rusland zijn 'politieke, militaire en financiële steun' aan separatisten in Oost-Oekraïne te stoppen. ,,Het bestand wordt er dagelijks geschonden, dagelijks vallen er slachtoffers door wapens die onder de Minsk-akkoorden verboden zijn."

  1. Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

    Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

    De nabestaanden van de 32-jarige Mohamed Nahi, die vorige week overleed aan de gevolgen van het coronavirus, hebben twee advocaten in de arm genomen. De familie gaat juridische stappen ondernemen tegen Colruyt omdat de Belgische winkelketen volgens hen het slachtoffer niet voldoende heeft beschermd. ,,Volgens zijn ploegbaas was het niet nodig om een mondmasker te dragen vanwege zijn jonge leeftijd.”