Volledig scherm
Een impressie van het mogelijke uiterlijk van de oervogel Archaeopteryx is te zien op de Friedrich Schiller Universiteit in Duitsland © anp

Oervogel kon waarschijnlijk wel vliegen

De vondst van de overblijfselen van een Archaeopteryx zorgen voor een nieuwe kijk op de oervogel, zoals het dier wordt genoemd. De allereerste vogels konden vermoedelijk toch vliegen. Dat stellen onderzoekers van een Duits instituut voor paleontologie en geologie in het wetenschapstijdschrift Nature.

De vondst van de overblijfselen van een Archaeopteryx zorgen voor een nieuwe kijk op de oervogel, zoals het dier wordt genoemd. De allereerste vogels konden vermoedelijk toch vliegen.

In de Duitse deelstaat Beieren ontdekte een verzamelaar een fossiel van de oervogel. Dat is niet de eerste keer, maar het gaat volgens experts nu om het best bewaarde exemplaar.

Lang werd gedacht dat de oervogel niet kon vliegen, maar de nieuwe vondst maakt duidelijk dat de vogel een verenpak had waarmee het in staat was om te vliegen. De assen van de vleugels zijn in kracht vergelijkbaar met die van moderne vogels. Ook had het gevonden fossiel veren op de poten.

Evolutie
'Sinds de eerste ontdekking in 1861, is de Archaeopteryx onderwerp van veel discussies over de evolutie van vogels, vooral als het gaat om de evolutie van vliegen. Er werd gediscussieerd over de vraag of het dier op de grond woonde of in bomen, of het kon vliegen of niet', zegt paleontoloog Oliver Rauhut van de Beierse Collectie voor Paleontologie en Geologie.

De Archaeopteryx leefde zo'n 150 miljoen jaar geleden en was ongeveer even groot als een kraai.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement