Volledig scherm
Oesters uit de muur in Ile de Ré in Frankrijk. © Thinkstock

Oesters uit de muur in Frankrijk

Aan snacks 'uit de muur' zijn we al jaren gewend. Fruit en melk-automaten komen er ook steeds meer bij. Maar oesters langs de kant van de weg uit een machine trekken? Toch kan dat op steeds meer plekken in Frankrijk. 

Oesterboer Tony Berthelot was een van de eersten die met de automatiek voor het luxueuze schaaldier kwam. Hij heeft in Ile de Ré, ter hoogte van Rochelle, een vaste clientèle opgebouwd. ,,Nu kun je midden in de nacht, als je enorme trek hebt in een oester, langskomen. En het beste is: ze zijn heel erg vers'', vertelt oesterfanaat Christel Petinon (45) aan persbureau Reuters.

Volledig scherm
Oesterboer Tony Berthelot. © Reuters


De automatiek van Berthelot is volledig gekoeld en is gebouwd met glazen panelen zodat je precies kunt zien hoe de oesters erbij liggen. Klanten betalen simpelweg met hun pinpas waarna een deurtje naar keuze opent en een doosje met de gewenste hoeveelheid oesters binnen bereik ligt.

De oesterboer vindt het een logische stap. Hij verkoopt al dertig jaar zijn oesters aan supermarkten, hippe foodmarkets en viswinkels, maar was op zoek naar een nieuwe afzetmarkt. ,,We hadden het idee dat we na sluitingstijd veel inkomsten misten'', legt hij uit.

Schaaldieren

Quote

We hadden het idee dat we na sluitings­tijd veel inkomsten misten

Oesterboer Tony Berthelot

De verkoop van oesters is wel aan veel regels gebonden. De levende schaaldieren moeten goed gekoeld bewaard worden en mogen niet te lang buiten zeewater gehouden worden. Anders krijgen bacteriën de kans om zich te ontwikkelen, wat voor de eter een fikse voedselvergiftiging kan betekenen. 

Volledig scherm
Kijken, kiezen, betalen en eten maar. © Huitriere De Re