Volledig scherm
Holmes tijdens de zitting vandaag.

Ogen Batman-schutter vallen bijna dicht voor rechter

De man die vrijdag een bloedbad aanrichtte tijdens een Batman-première in Colorado, is vandaag voor de rechter verschenen. James Holmes (24) zei niets. Hij oogde vermoeid en had moeite zijn ogen open te houden. Zijn haren waren oranjerood geverfd.

Bij zijn arrestatie had Holmes gezegd dat hij de Joker was.

De voorgeleiding duurde ongeveer 10 minuten. Tijdens de zitting werd bekend dat Holmes op 30 juli formeel zal worden aangeklaagd. Hij kan eventueel de doodstraf krijgen. De afgelopen dagen zat hij in eenzame opsluiting in een gevangenis. Zijn motief is nog steeds niet duidelijk.
Holmes ging vrijdag gemaskerd en zwaarbewapend naar de première van de Batmanfilm The Dark Knight Rises in de stad Aurora. Hij gooide een traangasgranaat naar binnen en begon wild om zich heen te schieten. Door de schietpartij kwamen 12 mensen om het leven en raakten 58 mensen gewond. Holmes werd korte tijd later gearresteerd. Volgens de politie handelde hij alleen. Zijn huis bleek volgestouwd met explosieven en boobytraps.

De schietpartij schokte Aurora, een rustige voorstad van Denver in Colorado. Veel inwoners weigeren de naam van Holmes in de mond te nemen. 'Thuis noemen we hem Verdachte A', zei gouverneur John Hickenlooper.

  1. Amerikaanse centrale bank verlaagt rente opnieuw

    Amerikaan­se centrale bank verlaagt rente opnieuw

    De renteverlaging moet de economie een steuntje in de rug geven, zei bankpresident Jerome Powell. In juli werd de rente ook al verlaagd. Toen was dat de eerste keer in ruim tien jaar. Het belangrijkste rentetarief komt nu op een bandbreedte van tussen de 1,75 procent en 2,0 procent. Met de stap was op de financiële markten al rekening gehouden. Voor de Amerikaanse president Donald Trump is de renteverlaging waarschijnlijk niet voldoende. Hij voert de druk op de Fed al geruime tijd op om de rente te verlagen en zou het liefst een negatief tarief zien. In Trumps optiek zet de centrale bank de Verenigde Staten op achterstand ten opzichte van andere economische grootmachten als de Europese Unie. Trump liet al snel zijn ongenoegen blijken via Twitter, waar hij Fed-baas Jerome Powell verweet een lafaard te zijn. ,,Jay Powell en de Federal Reserve falen opnieuw’’, schreef Trump na het bekendmaken van de renteverlaging. ,,Geen ‘lef’, geen gevoel, geen visie! Een vreselijke communicator!’’