Volledig scherm
Oliewinning in het Rumaila-veld in het zuiden van Irak. © GETTY

'Oliebedrijven verdeelden olie Irak al voor invasie 2002'

Al ruim voor de Amerikaans/Britse invasie van Irak in 2002 maakten hoge Britse overheidsofficials en oliebedrijven afspraken met elkaar over de exploitatie van Iraakse oliebronnen. Dit meldt de Britse krant The Independent naar aanleiding van uitgelekte Britse overheidsdocumenten.

In de Iraakse grond zit volgens deskundigen de op een na grootste olievoorraad ter wereld. Alleen Soedi Arabië heeft een grotere olierijkdom.

De documenten werpen een nieuwe schaduw over de toenmalige regering van Tony Blair die destijds Britse hulp aan de operatie ter bevrijding van Irak, goedkeurde omdat het land massavernietigingswapens zou hebben. Later bleek deze beschuldiging onwaar te zijn en moest Blair diep door de knieën.

'Absurde samenzweringstheorie'
Uit de documenten blijkt onomstotelijk dat er op hoog niveau werd gepraat over de 'verdeling' van de Iraakse olierijkdommen. Destijds werd deze suggestie door de regring en oliebedrijven als 'belachelijk' naar het rijk der fabelen verwezen. Tony Blair noemde deze suggestie destijds een 'absurde samenzweringstheorie'.

Of deze gesprekken al voor de aanslagen van 11 september 2001 plaatsvonden en of de Verenigde Staten erbij bestrokken waren, is nog niet duidelijk.

Lobby
Wat wel duidelijk werd, is dat oliebedrijven waaronder BP krachtig hebben gelobbyd bij de Britse en Amerikaanse regering om rechten op eventuele oliewinning te verkrijgen in Irak, nadat Saddam Hoessein van zijn troon gestoten was.

Na de Iraakse invasie en de val van Saddam kregen westerse en Chinese oliebedrijven inderdaad 20 jaar durende contracten voor de winning van olie uit de Iraakse bodem. BP verdiende vorig jaar alleen al bijna een half miljard euro aan de exploitatie van het Rumalia-olieveld in het zuiden van Irak.
 
12.000.000.000.000
De waarde van de totale, tot nu toe bekende Iraakse olievoorraden zou gemeten naar de huidige olieprijzen ongeveer 12 biljoen euro zijn (12.000 miljard). Op dit moment produceert Irak 2,7 miljoen vaten olie per dag.

Opmerkelijk feit is nog dat de Amerikaanse president George Bush Jr. enkele dagen voor Amerikaanse invasie van Irak de codenaam van de operatie veranderde van Operation Iraqi Liberation (O.I.L.) in Operation Iraqi Freedom.